Wie de radio afgelopen zomer op een late zondagnamiddag afstemde op Klara, heeft ongetwijfeld enkele leuke anekdotes over George Frideric Handel opgepikt. Een hele zomer lang stond de zomerreeks 'Handel with Care' namelijk in het teken van de beroemde componist, die 250 jaar geleden stierf. Klara greep deze feestelijke gebeurtenis aan om de kennis over Handel wat verder uit te diepen: in acht thematische uitzendingen werd het leven en werk van de componist uitvoerig geschetst tegen de achtergrond van de toenmalige maatschappij. Om het geheel muzikaal te kaderen, stelde Klaraproducer Koen Uvin – in samenwerking met EMI/Virgin Classics – een gelijknamige dubbel-cd samen met de muziek uit de reeks.

Zoals dat bij grote componisten meestal gaat, wordt hun naam spontaan verbonden aan enkele populaire werken. In het geval van Handel zijn dat bijvoorbeeld de water- en vuurwerkmuziek, het contemplatieve oratorium 'Messiah' en enkele befaamde aria's. Handels repertoire houdt hier natuurlijk niet bij op: naast bovengenoemde monumentale werken zijn er nog heel wat verborgen pareltjes te ontdekken. Het Handeljaar zou een uitgelezen kans moeten zijn om deze minder gekende werken kenbaar te maken bij het (grote) publiek. Spijtig genoeg blijft de selectie van werken op 'Handel with Care' steken bij de eerder populaire tunes. Slechts hier en daar zijn enkele bijzondere composities terug te vinden, zoals de uiterst emotionele kamercantate 'Delirio Amoroso' of de aria 'Un pensiero nemico di pace', waarin Handel zich een volleerd dramaticus toont. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de overige werken op de cd zeker de moeite waard zijn om te beluisteren. De kwaliteit van de nummers is bovendien buitengewoon goed dankzij de keuze voor uitvoeringen van topsolisten- en ensembles zoals William Christie, Natalie Dessay, Les Talents Lyriques, Le Concert d'Astrée en de Taverner Players.

Wat de cd biedt, is een mooi en evenwichtig overzicht van Handels gevarieerde carrière: fragmenten uit enkele bekende Italiaanse opera's en Engelse oratoria wisselen af met orkest- en kamermuziek, en zowel vroege als latere werken zijn vertegenwoordigd. 'Handel with Care' had een ontdekking van het minder bekende oeuvre van Handel kunnen zijn, maar het bleef echter bij een hérontdekking van zijn gekende meesterwerken.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.