Het Brass In Concert Championship is sinds jaar en dag het bekendste entertainmentconcours voor brassbands. In tegenstelling tot de meeste andere wedstrijden als de Nationals, de Masters en de British Open, waar technisch bijna onhaalbare werken op de pupiter liggen, is Brass In Concert een wedstrijd waarin luisterplezier en entertainmentwaarde voorop staan. Ook hier moet de uitvoering kwalitatief hoogstaand worden gebracht, speelt ook mee maar over het geheel is de technische uitdaging minder expliciet. Naast enkele weliswaar solistische hoogstandjes is er in Brass In Concert ruimte voor klassiekers uit de film, klassieke, jazz- en rockmuziek, zoete ballades en meeklappers naast grootse werken. Tot voor een tweetal jaar verscheen de weergave van de wedstrijd op cd maar al te vaak kwam de vraag hoe het er live had uitgezien. Enthousiaste publieksreacties zoals spontane lachsalvo's of applaus accentueerden dit nog en daarom werd vanaf vorig jaar geopteerd voor een dvd. Er bleek genoeg goed materiaal voorhanden om met een driedelige dvd uit te pakken. Het lijstje deelnemers is indrukwekkend met naast bands als Engels kampioen Grimethorpe, vaste waarden Foden's Richardson, Brighouse & Rastrick, Leyland en rijzende sterren Polysteel ook een keur aan solisten. 'Listen To The Band'-presentator Frank Renton praat het geheel aan elkaar.

Hoewel de speciale genodigden van Brass Band of Central Florida hun beste beentje voorzetten, moeten ze qua sound nog steeds hun meerdere erkennen in de Europese top, zelfs wanneer het entertainment betreft. Zij en Grimethorpe, de winnaars van 2001 tot 2005, vullen de eerste dvd op het World Of Brass In Concert, zowat het openingsconcert van de wedstrijd. Grimethorpe speelde onder leiding van Steven Mead een zeer gevarieerd repertoire, gaande van de virtuoze solo van Roger Webster in 'Concert Etude' van de Russische componist Goedicke, over het bijzonder broze 'Pie Jesu' uit Andrew Lloyd Webbers 'Requiem' tot het hilarische 'The Cuckoo' waarin de bastuba de hoogste registers opzoekt. De jazzy bewerking van 'Song of the Volga Boatmen' van Balakirew en het slotnummer, 'The Pines Of The Appian Way' van Respighi, zijn de kers op de taart en toonden meteen aan dat Grimethorpe álles had om een zesde opeenvolgende overwinning binnen te rijven.

De overige schijfjes zijn een weergave van de hoogtepunten van de deelnemende bands. Zangeres Nathalie Farr zorgde met de Reg Vardy Band van haar vader Ray voor een eerste hoogtepunt met een beklijvende versie van 'On My Own' (uit 'Les Misérables)'. Van de Mount Charles Band onthoude men het ingetogen 'Jeanie with the Light Brown Hair' en 'Armenian Sabre Dance' van Gomidas Vartabed, een priester-componist die heel wat Armeense volksmuziek van de ondergang redde. Internationaler dan 'Rince Eireannach', een Ierse folktune van de hand van de Deen Jan Sorensen als hoogtepunt in de set van de Scottish Co-op Band, kan muziek amper zijn. Hun landgenoten van de Whitburn Band hebben met de erg jonge Richard Kidd een bijzonder beloftevolle euphoniumsolist in huis en zijn overtuigde uitvoering van het duizelingwekkende 'Dance Zeibekikos' verklaart waarom zijn naam die dag over vele lippen ging. Dat de brassband van Central Florida ook kwam om te winnen, bewezen ze met zowat het meest rockende nummer van de hele wedstrijd: een wervelende versie van 'Birdland' van Joe Zawinul, een nummer dat in big band- en brass bandversies sterker blijkt dan het origineel. Hun optreden werd duidelijk gesmaakt want voortaan staan een Brass in Concert-trofee voor het beste entertainment en de beste percussie in hun kast.

Grimethorpe Colliery Band leverde een sterke prestatie af, waaronder het kippenvelmoment van deze dvd. De liefdesballade 'Those Endearing Young Charms' met solist Michael Dodd in de hoofdrol was voldoende voor de prijs voor beste solist. Tussen de familie Childs en andere Steven Meads valt deze jonge euphoniumspeler amper op maar zijn kwaliteiten worden duidelijk grondig onderschat. Grimethorpes optimisme over een dubbele hattrick was gerechtvaardigd maar dat was buiten Brighouse & Rastrick gerekend. Zij namen voor de allereerste keer deel in 2005 en werden prompt tweede, wat hen aanzette om opnieuw mee te dingen en nu met succes: Grimethorpe werd naar de tweede stek verwezen. Hoogtepunten waren het ingetogen 'Elegy' van Leigh Baker, de stevige trompetsolo van Alan Morrison en 'Russian Christmas Music'. Het is best mogelijk dat dirigent Richard Evans er iets mee te maken had: de twee voorgaande edities leidde hij Grimethorpe. Bovendien was het de negende keer al sinds 1985 dat zijn band met de trofee voor beste marsuitvoering naar huis ging, ditmaal met 'New Colonial'. Wie het minder heeft voor prestigewerken maar wel uit is op een mooie beeldweergave van een luistervriendelijke brassbandwedstrijd, kan met deze driedubbele dvd absoluut geen miskoop begaan.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.