Zoals het gros van de dubbel-cd's 'Highlights of the European Brass Band Championships (EBBC)' die de voorbije jaren verschenen, geeft de editie 2008 opnieuw een mooi overzicht van de beste concourswerken en de hoogtepunten van de diverse concerten in het kader van deze brassbandwedstrijd. De nieuwste is in het bijzonder interessant voor het Belgische publiek, want zo'n 48 minuten (meer dan een derde van de totale opname) bestaan uit bijdragen van onze eigen Brass Band Willebroek, die weliswaar geen hattrick konden scoren na de overwinningen in 2006 en 2007. Voor het plichtwerk 'Brass Blot' van Håkon Berge kregen ze – volgens live-verslaggevers onbegrijpelijk – slechts de negende plaats op elf toegewezen. Voor de prachtige uitvoering van hun keuzewerk 'Music for Battle Creek' van Philip Sparke, eentje die zou passen op een 'Best Of' van alle Europese Kampioenschappen, kregen ze een oververdiende eerste plaats.
Willebroek beschikt bovendien over een hele troepenmacht solisten van wereldklasse. Sopraancornettist Bert Van Thienen (vaak ingehuurd door Engelse brassbands) schittert in 'Silver Threads Among The Gold' en de al even legendarische euphonium Stef Pillaert bereikt zelden gehoorde toonhoogten in het erg trage en schijnbaar eenvoudige 'Song'. Zijn bijdrage, een staaltje van fijngevoeligheid, bezorgde hem de trofee van beste solist. Ten slotte zou het onrechtvaardig zijn de baritonsolo van de jonge Nick Vermeiren in 'Carrickfergus' onvermeld te laten. Memorabel is ook dat het slagwerk van een begeleidende band de valkuil ontwijkt het nummer tot een rockballad te reduceren.

Tot de beste niet-Belgische bijdragen behoren enkele momenten uit het optreden van de European Youth Brass Band: een kippenvelversie van 'Shine As The Light' en de crooner 'I'll Not Turn Back' met een duet van Roger Webster (cornet) en Tormod Flaten (euphonium). Trombonist Nils Landgren moet niet onderdoen in een jazzy versie van de Noorse traditional 'Lapp-Nils Polka'.De Zwitser Bertrand Moren schreef voor Brass Band Oberösterreich het bijzonder mooie 'Dreams', evenwichtiger dan zijn 'Beyond The Horizon' van vorig jaar. Net als de voorbije jaren bewijst deze band een echte verrijking te zijn in de hoogste afdeling. Hun muzikale finesse is bij het publiek intussen gekend al blijft de appreciatie door de jury ondermaats. Van Grimethorpe moet zeker hun uitvoering van de mars 'Mephistopheles' onthouden worden.

Deze Highlights bevat ook twee zwakkere momenten. Het reeds vermelde 'Brass Blot' is niet bepaald een compositorisch hoogtepunt qua moeilijkheidsgraad noch qua muzikale coherentie. De Cory Band uit Wales kaapte hier de eerste plaats weg en dat bleek voldoende om de felbegeerde trofee voor het eerst in 28 jaar mee naar huis te nemen. Erger is dat 'Apocalypse', het keuzewerk van de Deense Lyngby-Taarbaek Brass Band, de selectie overleefde. Op de EBBC 2003 speelde de legendarische YBS Band de première van 'Apocalypse' en zoals bij meer concourswerken is hun versie nog altijd de beste. Het oordeel van de jury, een achtste plaats, is nochtans duidelijk te verklaren: het werk is ongemeen hard gespeeld, flirt voortdurend met de pijngrens en een paar keer verliest een speler, vooral in de cornetsectie, heel even de controle. Waarom de producers, de ervaren rotten Nicholas Childs en Trevor Caffull, dit werk verkozen boven andere blijft een raadsel. Het enorme aanbod positieve bijdragen maakt deze Highlights echter opnieuw verplicht voer voor elkeen die op zoek is naar muzikale meerwaarde.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.