Niet ver van de Spaanse Oostkust ligt in de Middellandse zee de eilandengroep de Balearen. Van heinde en verre komen de feestvierders afgezakt naar één van die mediterrane plakjes aarde: Ibiza. Op vijf kilometer van het dance-epicentrum ligt de bedoeïens-ingerichte oase Km5 waar, in tegenstelling tot Ibiza-centrum, genoten kan worden van lounge en relaxte house beats. Sinds enkele jaren geeft de club van Patrick Soks een compilatie uit die het Belgische NEWS verdeelt. Het is dus niet verrassend dat er hier en daar een Belgische artiest opduikt. De twee schijfjes van 'Km5 2007' bevatten daarnaast ook andere esthetisch verantwoorde downtempo- en house-nummers.

De eerste cd blijkt na enkele luisterbeurten de beste prestatie af te leveren dankzij een samenhangende tracklist van leuk in het oor liggende deuntjes die ongetwijfeld ook op de dansvloer werken. De iets meer dan één uur durende mix is opgebouwd naar een triumviraat van de tech-house bom Rockers Hi-Fi - 'Push Push (M.A.N.D.Y.'s Pusher Remix)', de electro-house van Sébastien Léger - 'Hypnotized' en de nu-disco van Lindstrøm & Prins Thomas - 'Turkish Delight'. Gaandeweg passeren enkele pareltjes de revue. Zo staat de Amerikaanse house-grootheid Dennis Ferrer met stip genoteerd met zijn bewerking van 'The Cure & The Cause' van Fish Go Deep. De kenmerkende melodie van een als orgel klinkende synthesizer komt enkel met het refrein naar boven, maar wordt door gans het nummer vertaald in de paukenpercussie. De toevoeging van de hemelse stem van Tracey K. maakt van de remix een zomerse topper. De Zwitser Deetron oogstte vorig jaar veel lof met zijn debuut-cd 'Twisted', waarvan de eclectische Yoruba Soul Mix van 'I Cling' op 'Km5 2007' staat. Deetron mengt in zeven minuten vederlichte electro-loops met atmosferische strijkers, aanstekelijke Afrikaanse percussie en de soulvolle stem van Ovasoul7.

Deel twee verschilt danig van het eerste, zo liggen genres en tempi verder uit elkaar en krijgen downtempo en nu-jazz de bovenhand. Naast het amper vooruitkomende jazzy 'I Am You' van Marc Moulin en de heerlijk funky vocals van Dee Dee Bridgewater op Gabins 'Into My Soul', is er een bijdrage van de in 1959 overleden jazzzangeres Billie Holiday. Het duo Bent recycleert Holidays zangpartij en zet er een gezapige begeleiding, de onontbeerlijke violen en een jazzy elektrische gitaar onder. Niet veel later stuikt de mix in elkaar wanneer de commerciële R&B van Leki opduikt. Na die klap zakt het geheel nóg dieper met Axelle Red en Daan als afsluiters. Met respectievelijk het kalme blues- en rock-getinte 'Fruit Defendu' en het kitscherige 'The Player' vraagt een mens zich luidop af wat de samenstellers zich bezielden om deze nummers erbij te zetten. Samen met het Leki-nummer dragen ze niet bij tot de loungesfeer die de compilatie probeert naar voren te brengen.

De Km5-compilatie editie 2007 kan enkel met het eerste schijfje bekoren dankzij leuke en coherente tracks van aanvaardbare kwaliteit. Deel twee kan slechts sporadisch de aandacht vasthouden en valt naar het einde volledig door de mand. 'Km5 2007' is een doorsnee release, niet meer en niet minder.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.