'Krank' laat zich in het Duits vertalen door 'ziek', 'onwel' of 'naar'. Van deze drie betekenissen past het laatste misschien nog wel het best bij het Amerikaanse label Kranky. Reeds meer dan tien jaar specialiseert deze wereldwijd gekende platenfirma zich in bizarre artiesten die minimalistische elektronische experimenten, ambient-eske soundscapes en een gezonde dosis diepgang en creativiteit op een vakkundige wijze (veelal ook live) weten te combineren. Deze dubbele verzamelaar, die als prima bloemlezing van het huidige aanbod van labelartiesten mag gelden, varieert van rustgevende gedetailleerde klanktapijten tot ongemakkelijke, industriƫle ritmepatronen die allen bewerkt zijn met de laptop. Het is verboden om de term 'intelligent' te hanteren, want voor de prijs van 4 donuts presenteert het label hier zomaar eventjes 148 minuten aan 'te ontdekken hoofdtelefoonmuziek'.
Fans van het eerste uur mogen hun hartje alvast ophalen bij volgende opsomming: gloednieuwe muziek van Pan American, een preview van de op til zijnde albums van Stars of the Lid en Keith Fullerton Whitman, een exclusieve mix van Greg Davis uit zijn 'Somnia' plaat, ... samen met 18 extracten uit de laatste 25 releases van ondermeer Brent Gutzeit, Growing, Charalambides, Clear Horizon en Tom en Christina Carter. Voor wie dit allemaal Chinees is, kan deze dubbele plaat toch nog een erg gevarieerde reis betekenen door een rijk digitaal landschap. Deze trip vertrekt bij akoestische gitaarmuziek die in beperkte mate gemanipuleerd wordt (Autistic Daughters, Christina Carter), vertoont af en toe een lichte elektrotoets (Out Hud) en eindigt in abstracte, dissonant klinkende geluiden of gezangen (Charalambides). Gelukkig is ervoor gekozen om op dit rijkelijk gekleurde presenteerblaadje de meer toegankelijke muziek van het label voor te schotelen. Dat maakt dat deze twee albums de intolerantiedrempel van de meeste luisteraars nauwelijks zullen overschrijden. 'Kompilation' is een avontuur dat uitdaagt en vele fijne beelden oproept. De meest schilderende bijdrage is allicht het van water- en vogelgeluiden voorziene minimalisme in Growings 'Primitive Associations / Great Mass Above'. Enige pijnpuntje is dat niet alle tracks op een gelijkaardig klankniveau zitten zodat het soms even wakker schieten is bij een meer 'luidruchtige' opname. Dat neemt niet weg dat alle nummers op deze compilatie in een heerlijke kalmte en rust baden die hoogstens wat ongemakkelijk durft over te komen. Dat creƫert de nodige ruimte om echt op muzikale ontdekkingsreis te gaan en eigen voorkeursartiesten er uit te pikken. Laat dat nu toevallig ook het opzet van deze verzamelaar zijn.
Kranky toont met deze bloemlezing hoe verrassend uniform zijn artiestenaanbod is. Het label is een prima alternatief voor rustige geesten die enige elektronica durven te verdragen. Dromen en zweven is in elk geval toegestaan, maar vergeet niet om regelmatig eens te kijken welke artiest verantwoordelijk is voor die heerlijke geluiden. Het zou wel eens erg leuke tips voor onder de kerstboom kunnen opleveren.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.