Shanghai was in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw de grootste stad van Azië en tegelijk een van de meest kosmopolitische ter wereld. Deze cd van het Winter & Winter-label schetst een muzikaal portret van deze metropolis, van dit "Paris of the East", van deze "Whore of Asia". Even verscheiden en fascinerend als haar inwoners is ook de muzikale inhoud van deze "audiofilm".

'Metropolis Shanghai – Showboat to China' begint met locale Chinese muziek. Het doek opent met een jong meisje dat a capella een traditioneel Chinees lied brengt over vier vrouwen die Mah Jong spelen. Op de achtergrond zijn huis- en straatgeluiden te horen. De toon is gezet. Er wordt voortgegaan met een compositie uit 1939 voor erhu, een twee-snarig strijkinstrument, en dulcimer. Na deze twee autochtone muziekstukjes is het de eerste keer tijd voor een meer Westers geluid. 'In the French Concession' laat een oude grammofoonplaat horen met daarop de 'Barcarolle' uit 'Tales of Hoffmann' van de Franse componist Jacques Offenbach. Deze opname uit 1927 is wederom vergezeld van aangenaam omgevingsgeluid. De internationale invloeden op deze cd zijn heel verschillend. Zo is er niet enkel Franse operette, maar ook meer jazzy geluid zoals 'Slow Boat to China' dat opgenomen is in het Peace Hotel in Shanghai. De belangrijkste buitenlandse bijdrage komt echter van de Joodse gemeenschap. Ongeveer een kwart van de nummers die te horen zijn wordt gespeeld door de klezmerband Brave Old World. De stijl hiervan is niet extreem uitbundig maar eerder matig vrolijk en met de viool en de typische zang is alles heel herkenbaar.
De makers van 'Metropolis Shanghai' beschouwen omgevingsgeluiden duidelijk niet zomaar als opvulsel tussen de stukken, maar als essentieel onderdeel van deze "film". Dit heeft tot gevolg dat deze stadsgeluiden bij momenten sterker op de voorgrond treden dan de eigenlijke muziek, vooral dan in de vorm van luidruchtige wagens, schoten van geweren, gepraat en zelfs de misthoorn van een groot schip. Er zijn zelfs kleine passages waarin de grens tussen wat nu muziek en wat bijgeluid is vervaagt, bijvoorbeeld een jong meisje dat onder de douche staat of monniken en klokken uit een tempel.

'Metropolis Shanghai – Showboat to China' werpt een intrigerend muzikaal en cultureel licht op een van de Aziatische grootsteden. In zeventig minuten tijd krijgt deze onbekende wereld een totaal nieuwe dimensie dankzij tegelijk origineel en divers geluidsmateriaal. Wie ook eens geluid wil bij de beelden van het Azië van het begin van de vorige eeuw, kan hier eindelijk zijn hart ophalen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.