De Zuid-Afrikaanse jazzscène is er één vol lang vergeten pareltjes en dankzij Strut Records wordt de gemiddelde liefhebber van het genre daar nu maar wat graag aan herinnerd. Onder het motto 'Giants, Ministers and Makers: Jazz in South Africa 1963 - 1984' brengt Strut immers een compilatiealbum uit met de beste soul-jazz (zoals deze bezielde, etnisch aandoende beweging genoemd wordt) die er uit de archieven werd opgerakeld. Het label zag zelfs graten in meerdere volumes en dit derde deel (voorlopig als laatste aangekondigd) bevat alweer twee schijfjes met voornamelijk onbeminde meesters die hier in glorie schitteren.

Even de proef op de som nemen: som vijf Zuid-Afrikaanse jazzartiesten uit de vernoemde periode op...en met moeite geraakt de niet-ingewijde aan één. Die eenzame vertegenwoordiger die wél het "grote" publiek heeft gehaald is Dollar Brand (naar wiens nummer deze reeks genoemd werd trouwens), een allround muzikant die meer dan alleen piano speelde. Nochtans verdienen vele andere namen ook de aandacht, want hoewel hun muziek indertijd eigenlijk "mainstream jazz" moet geweest zijn, loopt ze nog steeds over van prachtige emoties en thema's van een universele schoonheid. Wie John Coltrane als ijkpunt neemt om deze muziek mee te vergelijken, treft wat de saxofonsiten betreft vaak muzikanten die op eenzelfde manier dieper proberen te graven in het harmonisch materiaal voor handen, maar puur qua klank vaak “dunner” klinken en dus minder vettig. Binnen de Zuid-Afrikaanse jazzscène vindt men eveneens opvallend veel gitaristen, die een plaatsje innemen ergens in het verlengde van groten als Kenny Burrell, Wes Montgomery en Grant Green, zonder erg veel aan die traditie toe te voegen…

Namen opnoemen heeft zoals gezegd weinig zin; beter schaft men dit plaatje meteen aan om van daaruit verder op ontdekkingstocht te gaan. Wie 'Next Stop...Soweto, Vol. 3' aan zich voorbij laat gaan, moet zich dat echter nu ook weer niet beklagen: er staat mooie muziek op deze cd, maar artiesten die levens veranderen zijn er uit de desbetreffende periode genoeg bekend. Diegenen die echter gewonnen zijn voor een stevige portie souljazz houden wellicht graag even halt bij 'Soweto'.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.