Na 'Latin Jazz', 'A Jazz and Blues Christmas' en 'Women of Jazz' bedient Putumayo zijn jazzfans met een nieuwe compilatie: 'Jazz Around the World'. Zoals gewoonlijk heeft het label op zijn wereldwijde zoektocht vooral lichte en luchtige liedjes verzameld, maar dat mag de pret niet drukken. Integendeel, de verschillende bijdragen uit Kameroen, Canada, Cuba, Frankrijk, Guinee, Mali, Mexico, Nieuw-Zeeland, Panama, Senegal, Zuid-Afrika en de V.S. zijn stuk voor stuk kwaliteitsvol en origineel gebracht.

Chantal Chamberlands sexy loungeversie van 'La Mer (The Sea)', een wereldhit van Bobby Darin in de jaren '40, is een perfecte opener, want de song doet al na enkele maten naar de volumeknop grijpen. Met de muziek een streepje luider schuifelen ook de zuiderse klanken van 'Quiéreme Mucho' (hier in een ingehouden versie van Niuver) en 'Donalina' (een afro-bossa uitvoering van de jazzstandard 'Donna Lee') vlotter de kamer in. Compay Segundos 'Chan Chan' behoudt zijn wereldberoemde melodie, maar wordt harmonisch naar West-Afrika getransformeerd door pianist Abdoulaye Diabaté, koraspeler Djeli Moussa en percussionist Moussa Cissoko.

De Amerikaanse Heather Rigdon leidt de luisteraar vervolgens binnen in meer rokerige, melancholische sferen met 'Young and Naïve'. Ook 'J'aime Mon Lit' van de Frans-Algerijnse zanger Kad Achouri roept beelden op van een weinig verlichte continentale jazzclub. Het instrumentale kleinood 'Polka Dot Blues' van Sherele wipt heerlijk op en neer met een frisse klarinetsolo van Nathalie Braux en met 'Te Reo o Papatuanuku' zet Kataraina Pipi een even korte als speelse Nieuw-Zeelandse interpretatie van jazzmuziek neer.

Met de hemelse kalimba- en gitaarklanken van Kélétigui Diabaté en Habib Koïté in 'Summertime in Bamako' is het opnieuw heerlijk wegdromen onder de Afrikaanse zon. Werelddrummer Billy Cobham tot slot versterkt de Cubaanse jazzformatie Asere op het verleidelijke chachacha-nummertje 'Destinos', waarna de al even bekende Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela zijn landgenoten Malaika ondersteunt in het in positieve energie badende 'Open The Door'.

Ondanks de aanwezigheid van enkele grote namen uit de jazz- en wereldmuziek zijn het vooral de minder bekende artiesten die de show stelen op 'Jazz Around the World'. Met kristalheldere eigen composities en intrigerende interpretaties van bekende jazzsongs weet deze cd te boeien van begin tot einde. Wie op zoek is naar een lichtvoetige, zomerse jazzplaat om de donkere, winterse dagen door te komen, weet wat gedaan.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.