Elke bezoeker van wereldmuziekfestivals kent ze wel: die schijnbaar eindeloze, trancematige muzikale uitspattingen waarin een hoge, vingervlugge melodie op kora of akoestische gitaar, een wippende bas en vurige percussie vooraf worden gegaan door een loepzuivere, gedreven Afrikaanse voorzanger. Met ritmische finesse zorgen diverse bands uit dit continent voor een heerlijk tjingeltjangel dat op duizelingwekkende manier rondwentelt in het hoofd van onervaren aanhoorders en een rechtstreekse aanslag pleegt op de beweeglijke heupen. Deze Putumayoplaat, die het vijftienjarig bestaan van het label viert, bulkt van dit soort Afrikaanse mantra's.

Sekouba Bambino (Guinea) opent als een heuse muziekprofeet en met een stevig mannenkoor als navolgelingen in zijn 'Famou' en BoPol Mansiamina uit Congo gaat met sax en samba aan de slag zonder afbraak te doen aan het bezwerende effect van deze muziek. Hoewel erg divers in detail en instrumentale samenstelling, is deze verzamelaar dus vrij homogeen. Een permanent opdwepend tempo en een grote gedrevenheid siert de tien songs op de cd. Oliver Mtukudzi – een vertrouwd Putumayo discipel – toont aan dat dezelfde muzikale en ritmische kracht ook met een meer akoestische, beperkte invulling kan bestaan zonder de typisch Afrikaanse roots te verliezen. Les Go de Koteba uit Ivoorkust bewijst dan weer dat vrouwen in het Frans ook perfect kunnen wat veel mannen hier overtuigend neerzetten. Ook Kotoja, waar het allemaal mee begon, krijgt hier een mooi plaatsje. Zijn 'Vami Duwe' trekt alle registers open: wentelende ritmiek, heerlijke melodie, vurige blazers en een mooie, diepe percussiesolo. Mede omwille van deels Westerse succesingrediënten als een elektrische gitaarsolo mag dit nummer als één van de toppers van 'Putumayo African Party' beschouwd worden.

Het tempo van deze plaat ligt hoog, erg hoog. Verder wordt het uitstekend gevoel voor ritmiek van Afrikaanse muzikanten hier alle eer aangedaan. De verzamelaar is werkelijk een feest voor zijn publiek en tegelijkertijd de allereerste Putumayo-cd waarbij zowel songkeuze als volgorde in zijn totaliteit zorgen voor pure overgave en devotie. Een mooier verjaardagsgeschenk is zo goed als ondenkbaar.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.