'African Dreamland': het klinkt alvast als een kinderdroom. Deze nieuwe Putumayo verzamelaar –onderdeel van de 'Kids'-reeks- is een heuse parel vol Afrikaanse kinderliedjes, of misschien beter: babyliedjes. De algehele toon is immers wel heel erg lieflijk en zacht. Elf slaapliedjes van grote namen als Ladysmith Black Mambazo, Hebib Koité of Toumani Diabaté pronken op de playlist, die letterlijk een streling voor het oor inhoudt.

Afrikaanse muziek wordt vaak geassociëerd met veel percussie en ritmische drukte. Deze plaat bewijst dat het tegenovergestelde ook kan. 'African Dreamland' concentreert zich op melodie en harmonie. De veelal akoestische nummers zijn allemaal onthouden van drumwerk, wat een heerlijk intieme en lieflijke uitstraling geeft. Dit wordt alvast mooi ingezet door Ladysmith Black Mambazo. Hun warme acapellaklanken en Harry Belafonte-achtige voorzang klint zowel sussend als vertrouwd. Datzelfde gevoel keert overal terug: in de zachte ballade op akoestische gitaar ('Mimi') van Mapumba (Congo), in de dromerige xylofoonklanken van Famoro Dioubatés 'Douyoré' (Guinea) of in de loepzuivere, hoge vrouwenstem van Chiwoniso (Zimbabwe). Levende Afrikaanse legende Toumani Diabaté gaat met Ballake Sissoko uit Mali trouwens een uiterst fijngevoelig duet op kora en akoestische gitaar aan waarin blijkt dat zang absoluut geen 'must' is in het thema van deze plaat. Wanneer een heldere, hoge Tété Alhinho uit Kaapverdië deze verzamelaar in serene schoonheid afsluit, mogen de oogjes toe en is een heilzame reis naar dromenland gegarandeerd. Het koor onschuldige kinderstemmetjes dat het nummer verrijkt, is alvast uiterst geschikt om de eerste fase van de slaap aan te vullen.

Het tweede luik van de vijftiende verjaardagscadeau van Putumayo kent opnieuw hoge klasse. Ondertitel "kalmerende Afrikaanse liedjes voor relaxatie en zoete dromen" is een vlag die zijn lading perfect dekt. Dit is dan ook een uitblinker die vol staat van haast magische Afrikaanse schoonheid en die hopelijk veel kleine mensjes richting zorgeloze slaap mag begeleiden. Wie toch wakker kan blijven, mag nog wat leuke spelletjes spelen op het bijhorend en vrij downloadbaar educatief dossiertje.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.