Laten we even eerlijk zijn: 'Europa = 1' is een grote, kostelijke grap. Vraag maar aan eenieder die binnen de EG naar een ander land verhuist en daar probeert zijn zaken zelf te regelen. Maar ook op muzikaal vlak kan het verschil tussen pakweg Duitse schlagers, Spaanse flamenco en Vlaamse kleinkunst niet groot genoeg zijn. Vandaar dat 'Euro Groove' een beetje een verwarrende en wel erg brede titel is. De 'Groove' subreeks van Putumayo promoot moderne fusies in wereldmuziek en dat is ook hier wel het geval. Deze verzamelaar is een grote culturele hutsepot waarin traditioneel met hedendaags vermengd wordt en vooral het 'crossover'-gegeven belangrijk is.

Dit laatste wordt ondermeer prima weerspiegeld in 'Check In' van Fiamma Fumana waar exotische beats, Italiaanse weerbarstigheid en zelfs een Schotse doedelzak elkaar ontmoeten: een gewaagde, maar niet helemaal geslaagde combinatie. Dan doet het daarop volgende 'Le Shin' van !DelaDap (toepasselijk Roma voor 'To Groove') het stukken beter. Dit project, dat Tsjechen, Oostenrijkers en Hongaren verbindt, pakt hier uit met een broeierige, opzwepende samba waar veel zigeunerinvloeden in doorschijnen – ondermeer een heerlijk melancholische vedel en een sierlijke dameszang. Ook het Duitse duo Jazzamor doet met een cocktail van bossanova, lounge en jazzy sensualiteit zowel het gegeven 'groove' als titel 'Nuit Magique' alle eer aan. Zo klinken de meeste van de tien bijdragen op deze plaat vaak opvallend niet-Europees. Uitzonderingen zijn Martial Tricoche van het alom bekende, Franse hiphopcollectief Manau, die een soort van zachte, akoestische liefdes-r&b presenteert of Guateque All Stars feat. Shiva die met 'Superwhirly' een soort van flauwe, lome vrouwenhiphoptrack neerzetten. Zelfs het voor velen gekende Engelse anti-establishment project Chumbawamba doet hier iets heel aparts: hun 'Jacob's Ladder' ruikt erg fris en Keltisch, heeft een lichte, speelse reggaetoets en vermomt zo de aanklacht tegen Churchill die vijftienhonderd zeilers voor de Noorse kust aan hun lot overliet uit vrees dat de Duitsers een evacuatie van het koningshuis zouden vermoeden.

Misschien was dit Putumayo-project een beetje té ambitieus. Ondertitel 'Cool, contemporary electronica and fusion tracks by the continent's leading musicians, DJs and producers' creëert toch enkele grote vraagtekens. Niet dat grootmeesters als Manu Chao of wereld-'groover' Jah Wobble hier per sé zouden moeten aanwezig zijn, maar de grenzen zijn hier erg vaag. Afgezien daarvan is deze verzamelaar een sfeervolle en zachtaardige cd die eerder ontspant dan inspant en de nodige hoogtepunten boven een gezonde middenmaat laat uitsteken.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.