Het is een beetje een vage term geworden. "Latino" wordt tegenwoordig gebruikt om zowat alle exotische muziek te omschrijven die niet expliciet Afrikaans of Jamaicaans klinkt. Latino muziek hoeft dan ook niet noodzakelijk meer van Zuid Amerika (of Latijns Amerika) te komen. Dat Spanje, Frankrijk tot zelfs Brazilië zich mee in dit muziekgenre durven te nestelen, bewijst deze 'Nuevo Latino'.
De oorsprong van latino, dus ook van veel nummers op deze compilatie, is natuurlijk salsa, son, cumbia of een aanverwant ritme. Maar ook hier wordt vrolijk van afgeweken. Zo combineert Frederico Aubele uit Argentinië een lome triphop met Zuiderse melodica-accenten en een zwoele Spaanse vrouwenzang. Een andere muzikant die enkel de Spaanse taal gebruikt als ingrediënt voor zijn bijdrage op deze sampler, is de razend populaire Sergent Garcia. Zijn 'Mi Ultima Voluntad' is immers een regelrechte reggaetrack (die overigens ook wel dezelfde zomerse, relaxte sfeer bevat als de rest van de cd). Dan schikt de rockende cucaracha van Aida zich misschien toch beter onder deze stijlaanduiding. Hoewel ook zij zich de vrijheid / de vernieuwende geest toeeigent om een stevige dosis elektronica in haar muziek te mengen, houdt ze toch ook vast aan de 'roots'. Op deze manier dekt de vlag 'Nuevo Latino' wel het best de lading. Nu kan het natuurlijk geen verwijt zijn dat deze verzamelaar erg leuke, relaxte muziek bevat met heel wat Spaanse accenten. Het is enkel spijtig dat de prachtige traditionele blues in de cumbia van Jarabe de Palo of de ballade van Javier Álvarez in al hun originaliteit zo vreemd en ouderwets moeten afsteken tegen de moderne computergekte die op het merendeel van deze plaat aanwezig is. Misschien zouden deze 'originals' beter afgezonderd worden op een klassieke latino verzamelaar. Puik idee.
Deze compilatie is natuurlijk één brok Zuiders temperament. Veelal zweeft de plaat ergens tussen de mojito's, de zwaaiende heupen of de subtropische hangmat. Spijtig genoeg kan deze laatste echter evengoed in Nice hangen dan aan de Columbiaanse Zuidkusten. Een beetje meer Latijn Amerika had daarom geen kwaad gekund.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.