Het is de beurt aan het Afrikaanse continent om door Putumayo eens onder handen genomen te worden. Omdat de geografische en culturele omvang echter zo groot is, heeft het label gekozen om enkel vrouwen op deze verzamelaar te zetten. Hoewel maatschappelijk niet altijd even aanvaard, spelen ze immers een belangrijke rol in het culturele leven. Daarom presenteert deze cd een vrouwelijk overzicht van Nigeria tot Zimbabwe.
Afrikaanse muziek is iets aparts en lijkt voor de buitenstaander vaak nogal homogeen. Niets is echter minder waar. Hoewel deze sampler met een rustig afropop nummer van Judith Sephuma begint, passeren zowel son als zoete jazz de revue. Maria de Barros werd eerder ook op de reggae verzamelaar van Putumayo opgenomen en zorgt op haar manier voor een leuke Spaanse cumbia. Wat misschien nog het meest opvalt op deze plaat, is dat de meeste bijdragen erg modern en radiogevoelig klinken. Er is in veel van de nummers dan ook heel wat studiotijd gekropen. Deze compilatie is van een hoge kwaliteit. De akoestische gitaar die als enige instrument de Arabische klaagzang van Souad Massi begeleidt, is de fijne subtiliteit zelve. Ruwe percussie heeft plaats moeten maken voor een heerlijk warme balans van drum en bas. Luister maar eens naar de begeleiding van het glorieus samen gezongen 'Mayihlome' (van Sibongile Khumalo uit Zuid Afrika). Om lekker loom van te worden. Dat is dan ook het opzet van deze sub-sahara verzamelaar: een zomerse warmte oproepen. Daar mogen sterren als Khadja Nin, Angélique Kidjo, Tarika of Nawal gerust toe bijdragen. De bezwerende manier waarop deze laatste met haar keelzang de toehoorder tracht te betoveren, is overigens overheerlijk. Als er één zaak is die muzikale Afrikaanse vrouwen over een gelijkaardige kam zou kunnen scheren, is het wel die kenmerkende zweverige stem en die diep trillende neus- of keelklanken. Intrigerend. Als afsluiter kon daarom een puur vocale track niet ontbreken. Women of Mambazo zinderen nog enige tijd na.
De ontspannen sfeer waarin deze cd baadt, zou hem zelfs kunnen plaatsen in het rek van de wereldlijke relaxatiemuziek of de new age. De subtitel "Guaranteed to make you feel good" spreekt voor zich. Door het uitbrengen van deze verzamelaar slaagt Putumayo er daarom hopelijk ook in om op een zeer zachte en subtiele manier meer Afrikaanse roots in de Westerse wereld te laten penetreren. Dan zou geen slechte missie zijn in deze intolerante tijden.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.