Deze compilatie wil "de pioniers van de dancehall de plaats geven die ze verdienen", maar mensen als Shabba Ranks, Eek-A-Mouse, Dillinger of Chaka Demus verdienen toch een betere plaats dan dit album. De selectie van de nummers is geslaagd, maar verder heeft deze compilatie sterk te lijden onder het goedkope verzamelaarsyndroom. Spijtig genoeg voor "de pioniers van de dancehall" mocht het allemaal vooral niet te veel moeite en geld kosten. Zo blijft het een raadsel wat er hier "digitally remastered" is als een drietal nummers zelfs ruisen en kraken. Dillinger's 'Hold Me Tight' (of beter:'Out The Light', op een dub van Johnny Nash' 'Hold Me Tight') begint dan weer abrupt midden in een blazersriff zodat het de vraag is of de samenstellers van deze cd hem zelf wel eens helemaal beluisterd hebben.
Voor wie zich hierdoor niet laat ontmoedigen is er dan het goede nieuws: de nummers op dit album zijn best wel goed. Een gros (redelijk) bekende namen kunnen het uur en 6 minuten probleemloos vullen. Dat het dan niet de grootste hits zijn die je hier hoort, hoeft niet te storen. De pretentieloze teksten gaan veelal over klassieke thema's zoals daar zijn: de kwaliteiten als DJ, seks en vrouwen. Hier geen ghetto-praat, maar ook geen ge├źngageerde teksten over Jah en rastafari. De meeste riddims zijn nogal eenvoudige en saaie digitale tracks, maar op het einde zijn er een aantal live ingespeelde nummers te horen. 'Hold Me Tight' glijdt soepel over een sterke dub van Joe Gibbs en ook het riddim van 'Nice Up' (Welton Irie) verdient een eervolle vermelding. Junior Cat geeft een indrukwekkende scat ten beste op 'Me No Argue' en 'Rudie Don't Fear' van Louie Culture 'Virgin Girl' (ook op een Joe Gibbs-riddim) van de immer onderhoudende Eek-A-Mouse is een geslaagde afsluiter..
Al lijkt deze selectie van redelijk obscure nummers vooral op economische argumenten te steunen, toch is deze verzamel-cd best wel de moeite. Daarom is het ook zo'n zonde dat men er blijkbaar weinig moeite voor over had. Geïnteresseerden moeten het ook zonder boekje stellen, dus naar informatie als verschijningsdatum of wie er meespeelt, heb je het raden. Liefhebbers vinden hier misschien wel een aantal goede nummers die elders over het hoofd gezien werden, maar wie het genre wil ontdekken zoekt waarschijnlijk best een andere compilatie, waar dan ook al eens een hitje op staat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.