Onder dancefreaks en dj's is het Nederlandse label Clone allicht geen onbekende. Dankzij artiesten als Alden Tyrell, Dijf Sanders of Funckarma hebben Clone-releases een belangrijk plekje gekregen in de clubscène. Zoals het veel milieus betaamt, heerst ook onder DJ- en producerkringen een vrij amicaal sfeertje. Remixen die gemaakt worden door bevriende artiesten zijn schering en inslag. Vandaar de idee achter 'Recloned': het bundelen van herwerkte versies met een vaak even grote muzikale finesse als de originele topplaten.

Ondanks een soms gewijzigd karakter, blijft de eindbestemming van deze nieuwe versies de dansvloer. Zo heeft de bewerking van het soulvolle 'Highlights' van Delgui wel zijn vierkwarts housebeat en bezwerende zang gehouden, maar zorgt een diep bubbelende, futuristische loop wel voor een mysterieus trekje. De sexy discofunk van 'La Voix' (Alden Tyrell) wordt in een 'Elitechnique Remix' met veel fuzzy effectjes omgetoverd tot een meer complexe en benevelende track. Elk van de elf voorgeschotelde songs blijft niet enkel heerlijk swingen, maar duurt ook stuk voor stuk minimaal vijf minuten. Daardoor krijgt de luisteraar niet alleen ruim de tijd het danspotentieel uit te testen, maar zorgt een track ook voor een erg grote gebruiksvriendelijkheid in een dj-set. Het erg Kraftwerk-achtige 'We Like Moroder' van Jupiter Black spoelt diepe trancegolven doorheen een erg robotesk elektroland wat een loom effect geeft. Thiefschwarz zorgt in zijn versie van Unit 4's 'Bodydub' voor doordravende acidritmen en techneut Carl Craig duikt zelfs de Duitse new wavescène van de jaren '80 in met zijn duistere, monotone 'Hand to Phone' (Adult). Afsluiter 'Watskeburt' is allicht nog het meest vreemd en eigenzinnig. Nederlands bekendste hiphoptune in jaren is immers van alle zang ontdaan en schuifelt traag maar speels –en bovenal erg herkenbaar- voort.

Deze verzamelplaat is er eentje om te koesteren. Elke remix vertelt een eigen verhaal en is een mooi eerbetoon aan het origineel. Subtiliteit en een stevig ritmisch karakter vinden elkaar telkens opnieuw. Zo is de cd ook prima genietbaar voor niet-kenners. Dat moet ook wel, want zonder veel info of een extra schijfje met de originele nummers is vergelijken of dieper graven niet eenvoudig.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.