Het opzet van wereldmuzieklabel Putumayo om verrassend uit de hoek te komen, wordt bij deze plaat helemaal ten top gedreven. In plaats van een traditionele cultuur of een apart muziekgenre als uitgangspunt te nemen, is het centrale thema van deze 'Kids'-verzamelaar immers de populaire televisiereeks 'Sesamstraat'. Mede-initiatiefnemer is immers Sesame Workshop, het Amerikaanse moederbedrijf van Sesamstraat. Wat blijkt? Deze tv-serie is gekend in ondermeer Palestina, Tanzania, Zuid Afrika of China, in totaal zo'n 120 landen! Gestaafd met een extra dvd'tje met enkele afleveringen van deze uiteenlopende landen, blijkt dus ook deze plaat een aardig stukje cultuur te bevatten, maar dan helemaal op maat van kinderen. "Men kan niet vroeg genoeg beginnen met het ontdekken van andere culturen en wereldburgers worden", zo luidt de boodschap.

Wat meteen opvalt: de meeste landen houden – net als de hier gekende reeks van Nederland – vast aan liedjes met hetzij een vlotte reggaebeat, hetzij een heerlijk bombastisch stukje New Orleans brass-jazz (denk aan Junglebook) waarbij afwisselend zware en hoge speelgoedstemmetjes voorop staan. Zowel een Chinees als een Mexicaans lied is daardoor meteen herkenbaar als kinderprogramma-anthem. Verder wordt ook erg vaak gewerkt met korte, herhaalde stukken, wat de herkenbaarheid verhoogt. Zo heet Sesamstraat in het Indisch 'Galli Galli Sim Sim', wat nog beter bij een kinderlijke uitstraling past dan zijn Nederlandse variant en dus ook voor niet Indiërs meteen meezingbaar is. Geen idee wat "En den dino (...)" betekent, maar dat het een oproep inhoudt om met zijn allen te dansen, maakt het nummer meteen duidelijk. Enkel Rusland houdt er nogal een aparte interpretatie op na met zijn 'Song of the Caretakers' waarbij de 'Caretakers' in feite de heren van de boysband Na-Na blijken te zijn, vermomd als vuilnismannen. Het nummer zelf is dan ook een typisch, 'soft' poplied. Dan doet de 'Pollution Song' uit Zuid Afrika het een stuk beter en overtuigender.

Deze Putumayo-cd toont dertien totaal verschillende benaderingen van dit thema en die zijn best lachwekkend en – zoals deze Putumayoreeks beoogt – erg kindvriendelijk. Om dit plaatje puur als een muzikaal document te beschouwen, is wel erg moeilijk. Enige duiding in het bijhorend boekje waarin bewust weer geen songteksten staan, is onontbeerlijk en de bijgevoegde dvd geeft met vijf clips toch een iets vollediger beeld. (Zo blijkt elk land toch totaal andere poppen te gebruiken) De originaliteitscore is, net als het inspelen op zijn doelpubliek, in elk geval optimaal, wat niet wil zeggen dat deze cd zomaar voor iedereen op elk moment van de dag bestemd is.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.