'Unreleased & forthcoming tracks from the complete Constellation roster' staat er op de achterkant van het erg mooie hoesje. Dit verzamelalbum, dat aanvankelijk om hun lentetournee van het bijna legendarische Constellationlabel extra in de verf te zetten, houdt dan ook het midden tussen een collectors item en een sampler. Groepen als Do Make Say Think, Godspeed You! Black Emperor en A Silver Mount Zion vonden onderdak bij dit label en maakten het toonaangevend wat epische postrock betreft.
De laatste tijd lijkt Constellation echter zijn grenzen te willen verruimen, onder meer door traditionelere muziek en enkele singer-songwriters aan bod te laten komen, evenwel niet in de klassieke traditie. Een goed voorbeeld daarvan is Elizabeth Anka Vajagic, die met 'The Sky Lay Still' dit album mag openen. Zonder epische allures of monumentale orkestratie, maar met enkel een in reverb badende gitaar en haar warme stem brengt ze ruim 5 minuten boeiende muziek. Ook 'See My Film' van Frankie Sparo heeft singer-songwriterallures, al is het niet op een Tom McRae-achtige manier. Met heel wat achtergrondgekraak, eigenaardig vioolwerk en vreemde melodieën creëert hij een eigen, erg knappe sfeer. Sackville neemt dan weer traditionele folk onder handen met melodieën die regelrecht uit de Schotse Hooglanden lijken te komen. De feedbackende gitaren en onorthodoxe manier van zingen zorgen er voor dat 'This Machine' desalniettemin bezwaarlijk als folk zonder meer kan worden geklasseerd. Ook de traditionele Joodse klezmer van Black Ox Orkestar vinden we terug op dit album, al waren Jiddische huigklanken niet meteen wat men van Constellation verwachtte. Het label is duidelijk nieuwe paden aan het bewandelen.
Toch blijft Constellation vooral instrumentale muziek maken. Met Hangedup, Do Make Say Think, Fly Pan Am, A Silver Mount Zion en GY!BE vinden we ook de bekendere bands van het label terug. Deze kleppers klinken echter niet meteen zoals men ze verwacht had. Het gaat hier vooral om remixen en outtakes, wat vaak ten koste van de kwaliteit lijkt te gaan. Zo is de remix van 'Winter Hymns', door de heren van Do Make Say Think zelf gemaakt, niet meteen representatief voor de cd waar het materiaal vandaan komt. De geluiden zijn zodanig verknipt en misvormd dat het nummer een schizofreen karakter krijgt en wel heel erg ontoegankelijk wordt. Ook de herkenbare combinatie van viool en drum bij Hangedup wordt door de mangel gehaald. Het moeilijk beluisterbare resultaat, '(Re)view From The Ground', lijkt regelrecht uit een psychedelische en neurotische film als 'Pi' te komen. Hetzelfde kan gezegd worden van A Silver Mount Zion, in het dagdagelijkse leven gekend om hun epische, warme sound. 'Iron Bridge to Thunder Bay' is echter 7 minuten volslagen ontoegankelijke noise en voldoende angstaanjagend om een onwetende grootmoeder 's avonds laat een kleine hartaanval te bezorgen.
Voor de warme, melancholische klanken waar Constellation om bekend staat, zal men op dit album goed moeten zoeken. Hoewel deze verzamelaar toch een goede doorsnede van de diversiteit van het label biedt, laat hij het vooral van zijn minst toegankelijke kant zien en worden een aantal groepen misleidend gerepresenteerd. Als sampler schiet dit album dan ook aan zijn doel voorbij. Jammer voor wie nog nooit van Constellation gehoord heeft, want het blijft één van de betere labels van het laatste decennium. 'Song for the Silent Land' is echter vooral voer voor de harde fans.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.