Net als Guy Clark en Loudon Wainwright III was Townes Van Zandt een van de nieuwe Bob Dylans die de platenfirma's in gedachten hadden na diens gemythificeerde motorongeluk in 1966. Bob herstelde echter en Townes bleef nadien helaas vooral een musician's musician. Eind jaren '70 verdween hij net als vele collega singer-songwriters volledig uit de belangstelling maar een goed decennium later – toevallig na het verschijnen van Dylans 'Oh Mercy' – was hij terug met 'Rain on a Conga Drum', de uitstekende liveregistratie opgenomen tijdens de Berlijnse Onafhankelijkheidsdagen in 1990. Niet alleen bij de country & westernzangers maar ook in de moderne rootsmuziek en de grunge zouden velen Townes Van Zandt herontdekken. De naar Nashville geëmigreerde Texaan genoot van die nieuwe populariteit, hoewel zijn veer door de vele persoonlijke tegenslagen gebroken was. Hij stierf op nieuwjaarsdag 1997. Wie tijdens zijn drie laatste levensjaren enkele van zijn concerten bijwoonde, zag de kroniek van een aangekondigde dood. Hoewel de hoge kwaliteit van zijn optredens een verzachtende omstandigheid zijn, neigt het toch naar lijkenpikkerij dat er na zijn dood meteen een vijftal recente liveopnames verschenen die voor driekwart pertinent dezelfde songs bevatten. Zijn discografie is intussen totaal onoverzichtelijk.

De bedoeling was om deze 'There's a Hole ...', een verzameling van tien nieuwe en zeven minder nieuwe covers van Van Zandts werk, uit te brengen bij de tiende verjaardag van zijn overlijden, maar het duurde langer. Volgens Glitterhouse-voorman Lutz Mastmeyer zou een te strakke deadline negatieve gevolgen hebben gehad voor de kwaliteit. Wat meteen opvalt is de enorm afwisseling : de opener 'Two Girls' door Knife In The Water is in pure singer-songwritertraditie, maar het daaropvolgende 'Lungs' kreeg van Steve Wynn & The Miracle 3 een erg vuil randje mee (de zang van Wynn heeft het nasale van Dylan). Willard Grant Conspiracy zorgt voor prachtig ingetogen piano- en dwarsfluitpassages in 'If I Needed You' en zanger Robert Fisher klinkt bloedstollend mooi, tussen Townes en Mark Lanegan in. Al even droevig maar toch geheel anders, in een duidelijk Engelse trant, is Tindersticks dertien jaar oude opname van 'Kathleen'. In 'Brand New Companion' laveert Johnny Dowd tegen Mark Lanegans 'Metamphetamine Blues' aan en de Noor Paal Flaata klinkt schrijnend desolaat in 'Waiting Round To Die'. Townes Van Zandts songs zijn voor het merendeel droefgeestig – vergeleken met hem was Roy Orbison een veelkleurige clown die bij elk gitaarakkoord een dijenkletser vertelde – en die sfeer blijft veelal bewaard. Het is dan ook verwonderlijk dat notoire Towneskenners en -vrienden Chris & Carla van The Walkabouts (die ook hun harde maar geslaagde cover van 'Snake Mountain Blues' uit 1992 aanleverden) van 'Nothin'' een song voor bij het kampvuur hebben gemaakt. Titel en tekst laten nochtans niet veel aan de verbeelding over.

Het lijstje artiesten dat zich concentreerde op een of meer songs van Townes is vrij groot en wie de tracklist overloopt zal behalve Dylan en Harris nog meer evidente namen niet terugvinden: Jonell Mosser (met haar coveralbum 'Around Townes'), Calvin Russell, Mudhoney, Nancy Griffith, Cowboy Junkies en ook Norah Jones ontbreken op het appèl. Luister naar deze plaat en de ontgoocheling zal vlug omslaan in bewondering voor het mooie werk dat er wel is. De volgende stap is een schijfje van de meester zelf.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.