Het zijn een beetje vijgen na Pasen, maar samen met Putumayo's voortreffelijke 'A Jazz & Blues Christmas'-cd werd ook 'Women of Jazz' bij de jaarwisseling uitgegeven. Dit zoete plaatje vol intieme, vrouwelijke huiskamerjazz vormt een mooi tegengewicht bij de ruwe, mannelijke soulblues van de kerstmisverzamelaar waar traditie en testosteron met elkaar wedijveren. De hier aanwezige diva's blijken immers als geen ander de ziel te kunnen roeren.

Licht en enthousiast pianospel, schuifelend drumwerk en een zeldzame sax of contrabas, hier wordt echt ingespeeld op het klassieke jazzterrein. De namen van de deelnemers liegen er dan ook niet om: Cassandra Wilson, Jennifer Hartswick of Della Griffin zijn heuse heldinnen in het (Noord)Amerikaanse, hedendaagse jazzcircuit. Om dan nog maar even te zwijgen van Madeleine Peyroux, die met de alom gekende Leonard Cohen klassieker 'Dance Me to the End of Love' los door eenieders ziel snijdt. Hetzelfde geldt ook voor de wondermooie bijdrage van de Canadese Sophie Milman: een groteske ode aan de stad der steden, New York ("In a city that never sleeps / your nightmare never ends / when you're lonely in New York"). Niet zozeer het instrumentale kader, maar vooral de vocale invulling staat hier natuurlijk centraal en die varieert van troostend over gemoedelijk, ontroerend tot ronduit fel en krachtig. Stuk voor stuk weten de tien charmezangeressen ontzettend veel gevoel in hun bijdrage te steken door vaak vast te houden aan een 'less is more'-principe. Zo kan enkel in deze context Kate Paradise weg geraken met een halve minuut "doebidoebidoe" geneurie met niets anders dan een tikkende drum erbij in haar hedendaagse vertolking van de vooroorlogse klassieker 'Mean to Me'.

'Women of Jazz' behoort bij de beste sfeerprenten die Putumayo ooit heeft uitgebracht (en dat zijn er inmiddels heel wat!). Meer soul, passie en romantiek dan op deze cd aanwezig is, is moeilijk denkbaar. Met Valentijn in het vooruitzicht, zou dat wel eens een prima zaak kunnen zijn.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.