Vanessa Van Basten is het duo Morgan Bellini (gitaar, synth, samples) en Stefano Parodi (bas, synth). Naar eigen zeggen specialiseren de Italianen zich in "trage, heftige, metafysische, instrumentale muziek" met invloeden uit de psychedelica, industrial en experimentele rock. Op de EP 'Psygnosis' laten ze zich bijstaan door een drummer, wat resulteert in twee uitgesponnen klanktapijten die bol staan van de intensiteit.

Met zijn rijk gearrangeerde, haast filmische composities begeeft Vanessa Van Basten zich in het vaarwater van God Is An Astronaut en Russian Circles. 'Tutto Avanti All'Indietro' trekt meteen stevig van leer: dreunende bassen en monumentaal slagwerk vormen de basis voor een 9 minuten durend geluidsepos waar overstuurde gitaren, zalvende synths en knisperende geluidscollages hand in hand gaan. Titeltrack 'Psygnosis' vertrekt vanuit een tokkelende gitaarmelodie en neemt traag maar gestaag epische proporties aan. Na 13 minuten is de rek er wel een beetje uit, maar dat kan de pret nauwelijks bederven.

Vanessa Van Basten weet de postrockconventies volledig naar zijn hand te zetten en lengt ze verder aan met subtiele toefjes metal en elektronica. Echt baanbrekend of overweldigend wordt het nooit, maar 'Psygnosis' heeft genoeg troeven in huis om zijn prachtige artwork te rechtvaardigen. Liefhebbers van het betere instrumentale gitaarwerk zullen zich hier allerminst een buil aan vallen.

Meer over Vanessa Van Basten


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.