Had een dodelijke val er in 1966 niet anders over beslist, dan zou tenor Fritz Wunderlich in september van dit jaar 75 geworden zijn. Wunderlich wordt alom aanzien als één van de mooiste tenorstemmen van de voorbije eeuw en heeft ondanks zijn korte carrière een groot aantal opnames die dat bewijzen op zijn actief. Uit dat materiaal heeft Deutsche Grammophon deze verzamelbox samengesteld, met als bonus enkele nooit uitgebrachte tracks en een dvd met enkele operafragmenten.

'The Magic of Wunderlich' biedt een mooie staalkaart van Wunderlichs breed repertoire, dat van Händels 'Serse' tot operette-aria's of populaire songs als 'Granada' reikt. De natuurlijke schoonheid van zijn stem, de vlotte hoogte en het perfecte legato maken dat ook die niet altijd even sterke nummers probleemloos overtuigen. Zelden klinkt een melodisch weinig interessant lied als 'Granada' zo doordringend en doorleefd, zelden komt in operette-aria's als 'Wenn es Abend Wird' de dramatische kwaliteit zo sterk naar boven als in Wunderlichs unieke uitvoeringen. Behalve de zeldzame opname van Mozarts Don Giovanni worden alle operafragmenten in het Duits gezongen. Bij een 'de drie tenoren-schlager' als 'E Lucevan le Stelle', uit Puccini's Tosca, doet dat aanvankelijk misschien wat bizar aan, maar de prachtige kleur en de ijzingwekkende opbouw die Wunderlich erin weet te creëren doen die bedenkingen snel verdwijnen. Eén van zijn paraderollen, Lenski uit Tsjaikovski's 'Eugen Onegin', is zowel op de dvd als de cd te vinden. Beide keren bouwt hij de lange aria vanuit het niets op, om alle remmen los te gooien bij de climax op Ich harre dein, ich rufe dich zu mir. Vooral de live-versie op de dvd blinkt uit door inleving en perfect gevoel voor timing. Naast 'Onegin' bevat de dvd nog een fragment uit Rossini's 'Barbiere di Siviglia'. De razendsnelle coloraturen en komische momenten tonen een totaal andere kant van Wunderlich. Eén van de pareltjes van deze box komt helemaal op het einde van de tweede cd: vijf liederen van Richard Strauss in een zeldzame uitvoering gedirigeerd door Jan Koetsier. Dirigent en zanger zitten voor deze subtiele liederen precies op dezelfde golflengte en treffen de ideale toon voor Strauss' romantische lyriek. Het schijnbaar eenvoudige 'Morgen', met zijn ontroerende vioolsolo, is een samenvatting van alle kwaliteiten van Wunderlich: perfecte adembeheersing, prachtige hoogte en last but not least een toonbeeld van onwaarschijnlijke inleving. Als er op deze box dan al iets aan te merken is, dan is het dat in de operascènes niet alle vocale partners van Wunderlichs niveau zijn.

'The Magic of Wunderlich' schept een waardig beeld van een unieke stem. Wie Fritz Wunderlich al kent zal er ongetwijfeld van genieten, wie hem nog niet kent moet deze box in huis halen!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.