De negentiende eeuw zag een hernieuwde interesse vanuit de burgerij in de volksmuziek van verschillende Europese landen en vooral ook in de volksmuziek uit de Britse eilanden. Zowel Beethoven, Haydn als Pleyel werden door uitgevers gevraagd Engelse, Schotse of Ierse volksliedjes te bewerken en de drie compilaties van liederen op deze cd (12 van Beethoven, 3 van Pleyel en 11 van Haydn) hebben dezelfde opzet want het zijn en blijven authentieke liederen waarbij voor een begeleiding voor klaviertrio gezorgd werd.

De uitvoering schittert in vrolijke, ongecompliceerde liedjes, met hun snelle tempo zoals Beethovens 'English Bulls' of het 'The Pulse of an Irishman' waarvan deze cd haar titel haalt. Doet Beethoven hier niet een beetje aan klankschildering door de ongelijke tred en het onderdrukte gehik van een Ierse donkaard na te bootsen? De obligate cellopartij mengt heerlijk met Wolfgang Holzmairs diepe baritonstem in Beethovens 'Our bugles sung'. 'Sunset', twee liederen verder op de plaat, bevat een van de mooiste zachte introducties die Beethoven in zijn liederen schreef.

Pleyel is wat minder inventief in zijn begeleiding en bij hem beperkt het Wanderer Trio zich tot het trouw begeleiden van Holzmair en het overbrengen van het karakter van elk van diens drie liederen. Pleyel leunt ook het dichtst bij het echte kunstlied aan, zeker in de lange melodielijnen van het lied 'Donald'.

De Oostenrijkse bariton Wolfgang Holzmair zorgt voor een levendige uitvoering die een zekere dosis humor niet schuwt. Hij zorgt voor een sappige lezing, die accuraat gezongen wordt maar nooit de band met de Engelse volksmuziek volledig doorknipt. Een zang die heel natuurlijk op spreektaal geënt is, zorgt daar moeiteloos voor. Hij acteert verder schitterend in zijn uitvoering, vooral dan bij Haydns liederen. Het laatste 'my love she's but a lassie yet' krijgt een opzettelijk opgezwollen, bombastische interpretatie mee. Rustige liederen vormen heerlijk pastorale tableaus en het is niet moeilijk om je in te beelden hoe deze ongecompliceerde Engelse volksmuziek muziek Beethovens tijdgenoten aangetrokken moet hebben.

Wie een andere en nagenoeg onbekende kant van Beethoven of Haydn wil ontdekken hoeft maar naar dit cd'tje te luisteren want wat het Wanderertrio en Wolfgang Holzmair hier laten horen is pretentieloos maar zonder meer erg plezierig musiceren.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.