Twee klaviertrio's van Shostakovich deze keer en één van de joods-Amerikaanse componist Aaron Copland.
Het hoofdwerk op de cd is Shostakovich' tweede trio op.67. Het is klassiek qua structuur en vaak bijna symfonisch opgezet zodat het de ideale gelegenheid is voor de uitvoerders om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Vier uiterst contrasterende delen worden met verve gespeeld, nu eens ijzingwekkend dan weer uitbundig op het wanhopige af. Het korte scherzo is hiervan een mooi voorbeeld. Niet alleen vormt het zowat het enige moment van pure vreugde in het werk; het geluk lijkt zelfs afgedwongen, geforceerd. Dit Franse trio is niet bang om erg ruw te spelen maar dan wel zonder een karikatuur van Shostakovich' muziek te maken: in intieme delen klinkt de muziek erg doorzichtig en delicaat. Maar bij momenten, in het onvergetelijke laatste deel bijvoorbeeld, wordt de luisteraar bijna omver geworpen door het beukende ritme van de piano dat als een onverbiddelijke pletwals over het publiek heen walst. Ook memorabel zijn de momenten waarop elk van de drie spelers uiterst zacht en timide speelt, alsof het maken van muziek zelf verboden zou zijn. Dit contrast, niet alleen in de muziek zelf maar ook in de manier van spelen maakt van dit trio een dankbare beluistering.
Het vroege trio op.8, dat de componist nog in zijn studentenjaren schreef, draagt al alle kenmerken van zijn latere stijl maar wordt ook getekend door een neiging naar het modernisme uit de jaren '20. Een vrije structuur en een Romantische geest worden gecombineerd met typische Shostakovich-melodieën en worden regelmatig doorbroken door sardonisch groteske passages. De trage middensectie van dit ééndelige werk doet dan weer door zijn feeërieke sfeer aan Ravel denken.
Aaron Copland schreef zijn 'Vitebsk' trio met een Russisch-joods thema als grondslag maar de luisteraar zal het moeilijk vinden om een traditioneel volkslied in dit atonale werk terug te vinden. Het stuk staat dus ver van de latere werken van Copland, die geïnspireerd zijn op Amerikaanse volksmuziek, maar volgt de lijn van eigentijdse Europese componisten als Schulhoff en Krenek.
Het trio 'Wanderer' heeft met deze cd duidelijk zijn waarde bewezen, met een grootse opname van Shostakovich' op.67 en twee interessante, zij het minder bekende werken. Wat op het eerste gezicht geen evidente aankoop lijkt kan verbazingwekkend sterk uit de hoek komen.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.