Na vier uitstekende releases van oprichter Satiesh Mathoera (aka Baseheadz) mocht VeeBeeO dit voorjaar als eerste gastartiest een 12" uitbrengen op het Rotterdamse Mental Recordings. Tim Lundblad oftewel VeeBeeO groeide op in een muzikale familie in Stockholm en begon, na op achtjarige leeftijd het drummen te hebben opgenomen, al snel ook een voorliefde te ontwikkelen voor de basgitaar, het keyboard, de sampler en de kunst van de opnametechnieken.

Op zijn debuut-ep 'Instrumentality' combineert VeeBeeO dan ook moeiteloos vuile hiphopbeats, vette baslijnen en freaky geluidseffecten tot een originele, funky, grootstedelijke soundtrack die tegelijk futuristisch en oldskool klinkt. De tweeledige openingstrack 'December' laat een diepe psychedelische intro mooi contrasteren met een vrolijke, door melodica en orgel gedreven passage. In beide gevallen zorgen eenvoudig droge drumtracks en een stevige basriff voor de herkenbare hiphopkapstok. In 'Cast' en 'Klox' klinken de beats heel wat dwingender. De funky gitaren en keyboardriedels in combinatie met enkele goedgemikte percussieaccenten en geluidseffecten creëren in nauwelijks drie minuten een onweerstaanbare drang om laidback mee met het hoofd te schudden. 'Byxa' gaat dan weer meer de elektronische, om niet te zeggen experimentele toer op met een licht gesyncopeerde groove en een hele batterij aan lustig zoemende, pruttelende en voortdurende door het stereobeeld glijdende synths. 'Fraktur' neemt de luisteraar vervolgens met een knipoog mee naar het tijdperk van elektropioniers als Kraftwerk. Afsluiter '#93' laat een lome, brommende baslijn licht asynchroon over een repetitieve live-klinkende drumbeat rollen, terwijl knoppenkunstenaar VeeBeeO snel nog wat psychedelica uit zijn synths tovert.

Op minder dan twintig minuten zes volwaardige songs de revue laten passeren is niet evident. Het enige wat aan deze 'Instrumentality' dan ook tegenvalt, is de wel heel korte duur van de composities, waardoor de luisteraar soms niet te tijd krijgt om volledig in de sfeer te komen. Dit neemt niet weg dat Mental Recordings met deze puike plaat voortbouwt aan een zo goed als foutloos parcours.

Meer over VeeBeeO


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.