De Amerikaanse gitarist Bill Frisell heeft zijn vissen inmiddels op het droge. Hij is een veelgevraagd gast in tal van projecten en mag zelfs als special guest aantreden in diverse all-star bands. Het zijn maar een handjevol collega's gitaristen, waaronder John Abercrombie of John Scofield, die een dergelijke naam en faam genieten. Toch wil Frisell niet afstompen en altijd weer dezelfde solo's in een andere context spelen. Daarvan getuigt deze samenwerking met de Braziliaanse gitarist en vocalist Vinicius Cantuária, in eigen land aanbeden, maar niet ongelofelijk bekend op het internationale platform. Cantuária scoorde nochtans een wereldhit met 'Só Você', een behoorlijk stijlloos eightiesnummer waarmee de dan nog jonge gitarist zich van een schare jonge meisjesfans verzekerde.

Dertig jaar later blijkt dat Cantuária de verwachtingen niet helemaal heeft waargemaakt, maar nog steeds kan de man grote zalen vullen met zijn rechtlijnige, feestelijke meezingstijl. Het titelnummer 'Lágrimas Mexicanas' is bijvoorbeeld het soort lied waarmee men in Braziliaanse rusthuizen ongetwijfeld heibel veroorzaakt vanwege het plots opkomende, onblusbare enthousiasme van de oudere generatie. Muzikaal is er echter weinig aan de hand en hoewel Frisell het geheel probeert te doorspekken met elektronische bliepjes of scheurende geluiden, blijft het nummer in feite een belachelijk eenvoudig lied. De vraag die zich hier opdringt, namelijk wat Frisell heeft bezield hieraan deel te nemen, wordt nog prominenter bij het horen van de ganse cd. De gitarist stopt zich, ook in eigen projecten, graag weg achter onverwachte instrumentencombinaties of talentvolle medemuzikanten, maar het belegen smakende 'Lágrimas de Amor' had net zo goed kunnen ingespeeld worden door een tweederangs muziekschoolgitarist, hoewel Frisell op het einde toch een aardig solootje neerzet.

Het punt is inmiddels gemaakt: dit album is een misser en een pijnlijke blunder voor iemand met de hoeveelheid talent die Frisell heeft. 'The Intercontinentals', de bekroonde plaat uit 2003 waarop Frisell Cantuária leerde kennen en waarmee de gitarist zijn feeling met latin-muziek toonde, heeft met 'Lágrimas Mexicanas' dus absoluut geen waardige opvolger gekregen.

Meer over Vinicius Cantuária & Bill Frisell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.