Vitalic mag gerust opgenomen worden in het enfant-terrible lijstje van danceproducers. Pacsal Arbez-Nicolas heeft er vier jaar over gedaan om zijn tweede muzikaal eitje uit te broeden. De man zoekt dan ook steevast naar geluiden die anderen niet konden vinden of durft dingen te combineren waar niemand ooit op kwam. De inspiratie voor 'Flashmob' is duidelijk gehaald bij jaren'80 new wave en krautrockbands, want de plaat staat werkelijk bol van oude synthesizerklanken en groezelige effecten.

Desalniettemin is 'Flashmob' één fonkelende, blitse danstrip doorheen de wondere wereld van Vitalic. Minimal ontmoet disco ontmoet house ontmoet psychedelica. Het album is niet minder dan een opeenvolging van dertien knallers. Dieptepunten zijn nauwelijks te noteren. Meer nog, met 'Poison Lips' –een door een zwoele dame opgefokte spacediscosong- of het daarop volgende minimal-moment 'Flashmob' heeft de Fransoos kleppers van formaat binnen. Wat naast een uitermate sterk danskarakter opvalt, is de productionele finesse van deze muziek. Bassen gaan diep zonder te domineren, heldere tonen klinken zuiver maar niet scherp en werkelijk elk van de veelgelaagde geluidjes zit op zijn plek. Luister maar eens naar het bewust overstuurde 'One above One' dat met vrij neurotische vrouwenzang vrij kil dreigt te worden maar opgevuld wordt met een bubbelend bad vol geluidjes en effecten zodat een heuse psychedelische trip ontstaat. 'Flashmob' dreigt en straalt tegelijkertijd en zondigt geen seconde aan platvloersheid (maar durft er wel naar te knipogen). Dat dit niet altijd even baanbrekend of vernieuwend hoeft te zijn, wat wel het geval was bij het debuut van Vitalic, spreekt voor zich. Er zijn immers genoeg kwalitatieve platen die moderne elektronica koppelen aan zweverige feeling-good klanken, maar dat ondermijnt de kracht van deze cd niet. Zowel dansen als stilzitten is immers een lust. Het ontroerend mooie 'Second Lives' zou dan ook in geen dj-set mogen ontbreken. Wie toch een minpuntje wil vinden, mag vaststellen dat Vitalic in het zwaar overstuurde 'Your Disco Song' wel heel stevig in het rood gaat, maar verder is 'Flashmob' niets anders dan vuurwerk!

Een tweede langspeler maken was blijkbaar een stevige bevalling in het ongetwijfeld drukke tour- en producerschema van de Fransman. 'Flashmob' is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt. Geheel nieuw of baanbrekend klinkt de plaat niet, maar aan feest- en hitpotentieel is hier geen gebrek.

Meer over Vitalic


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.