Sommige dingen zijn nu eenmaal vanzelfsprekend. Zo is het voorspelbaar dat een plaat van het obscure Parijse duo Viudmoth met abstract hedendaags, Kamagurka-achtig artwork en titel ‘The Electrobubblepunk’ geen hapklaar muzikaal brokje is. De derde release op het vooruitstrevende, Brusselse elektronicalabel Umbrelladelika heeft zijn titel dan ook niet gestolen. ‘Instrumentale elektro slapstick’ of ‘Mr Bungle die een soundtrack schrijft voor de Tom & Jerry meets Mario Bros-film’ meldt de perstekst en dat is de nagel op de kop.

Alex Viudes en Thomas Surugue laten zich vooral opvallen door een erg gecontroleerd live synthesizer- en drumwerk. Vooral dat eerste is opmerkelijk, gezien zowel het haast kinderlijk, speels karakter en een ontzettend groot ADHD-gehalte. Een track als ‘Funny Cats’ blijkt een voortdurend op- en neerwippend, vibrato toetsenspel te bezitten dat zo wispelturig is als een kat en op een gelijkaardige manier durft te klagen. Het lijkt wel of Aphex Twin paddo’s geslikt heeft.

Deze uiterst energieke muziek zit dan ook boordevol details die als een wilde stortvloed door elkaar dwarrelen zonder de feitelijke songstructuur uit het oog te verliezen. Maar die structuur zelf durft ook voortdurend van de hak op de tak te springen, van motief te veranderen en het ene nonsens riedeltje voor het ander te schuiven. Het is dan ook het noodzakelijke live drumwerk dat dit hyperkinetisch stukje elektronica in goede banen blijft leiden.

Toch is het niet helemaal gepast Viudmoth als ‘geniaal’ te bestempelen. Doordat dit elpeetje gelukkig slechts acht niet al te lange tracks telt, is het nog net mogelijk ‘The Electrobubblepunk’ in één ruk uit te zitten. Een bijna permanente, gelijkaardig hoge BPM en het voortdurend nerveus keyboard en technologiegeriedel gaat na enkele tracks aardig op de zenuwen werken. De formule mag op zich dan wel leuk zijn, maar ze is ook veel te eenvormig. Speels en humoristisch zijn is één ding, maar creativiteit aanwenden voor afwisseling blijkt zeker zo belangrijk.

Meer over Viudmoth


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.