Als er een muzikant in de Belgische scene is die niet van luiheid kan bestempeld worden, dan moet dat haast automatisch Xavier van Voidwork en Akem Manah zijn. De brave man heeft op een zeer korte tijd een drietal platen met zijn ambientproject op de mensheid losgelaten, ondertussen een doomplaat met band in elkaar gebokst, en staat nu weer op de deur te kloppen met alweer een ambientschijf van Voidwork, zowaar de beste tot heden!

Als er een constante bestaat in het werk dat Voidwork is, dan moet dat sfeerschepping zijn. Elk album dat onder deze vlag verschijnt, heeft een eigen mystieke aura, dat veelal de grenzen van de angst opzoekt en een luisteraar geregeld een gevoel van onbehagen bezorgt. Dat wordt niet bereikt door karrenvrachten noise of obscure vocalen, maar eerder doordat elk nummer een verhaaltje op zich vormt waarbij geesten van het verleden hun weeklachten rechtstreeks in de gehoorgang zingen. 'Basement' laat dit meer dan ooit horen en het album is een volledig verhaal met een kop en staart. Het mooie is dat 'Basement' laat horen dat de orkestratie en sfeerschepping elk album uitdeint en intricater wordt, waardoor deze schijf veruit de meest afwisselende en letterlijk muzikale van de serie is. Een mooi gebaar, dat met rasse schreden de ontplooiing van de artiest laat horen.

Hoewel de nummers vaak poëtische en soms licht komische titels bevatten (zo zijn de alliteraties niet van de lucht), zijn er nooit veel woorden te horen. Een etherische vrouwenstem hier en daar, soms een soortement verteller, weggemoffelde kreten: deze vocale aanpak past perfect binnen de wereld van Voidwork en zou waarschijnlijk teniet gedaan worden door daadwerkelijk zang te gebruiken. Maar toch, wie titels als 'The Lurid Lights That Linger over Lichford' of 'Symbols and Signs to Summon Yog-Sothoth' kan bedenken, heeft niet alleen een duidelijke fetisj met het werk van HP Lovecraft, maar tevens een fijn gevoel voor humor.

'Basement' is met voorsprong het beste album van Voidwork tot op heden, en een heerlijke nachtelijke wandeltocht doorheen mistige en verlaten straten waar de erven van Cthulhu ronddwalen, op zoek naar menselijke zielen. Voor muziekliefhebber met de voetjes meer op de grond is dit een heerlijk sfeervolle ambientplaat met verrassingen en een grote herbeluisterwaarde.

Meer over Voidwork


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.