Productief is het minste dat een mens kan zeggen van Xavier, opperhoofd en drijvende kracht achter het duistere ambientproject Voidwork. Nog niet zo gek lang geleden liet hij het meesterwerkje 'Basement' op de wereld los, maar blijkbaar had de man nog een resem songs achter de hand die echter niet binnen het thematische plaatje pasten. Geen probleem: dan komt er gewoon nog een schijf aan. Nieuwsgierigen dienen wel op te passen: dit is eerder een collectie songs die gelinkt is aan ouder werk in plaats van de ruimere instrumentatie van tegenwoordig.

Waar 'Basement' zich vooral liet kentekenen door een open sfeer die, ondanks de duistere ondertonen, toch consequent luchtig en aangenaam bleef, is 'Kaos' opnieuw een tocht doorheen de meest groezelige krochten van de menselijke geest. 'Horror' en 'Forsaken' zijn nooit ver weg. Het is dan ook geen toeval dat deel vier van 'The Serpent's Lullaby' hier vermeld wordt. Opnieuw wordt de weg van de zwaarte gekozen, en op een bed van logge en demonisch voortsjokkende keyboards worden angstaanjagende soundscapes opgebouwd die het niet moeten hebben van muzikale afwisseling, maar vooral van een mistig creatuur dat ronddwaalt in de tonen. Het is een beetje een raadsel waar het verhaal (zo er al eentje is) zich deze keer afspeelt, maar het is alleszins een gelijklopende thematiek als 'Asylum', waar Xavier in de dementerende geesten van erg psychopathisch personeel van een mentale instelling dook.

Waar andere gelijkaardige acts soms verdrinken in pathetiek of een te karig doorlopend thema, lijkt het wel alsof Voidwork met eenzelfde bescheiden muzikaal palet veel meer kan doen. Van verveling is alleszins geen sprake, en een luisteraar blijft geboeid tot het einde luisteren naar deze bizarre wanhoopskreten uit gene wereld. Maar alweer: dit sluit muzikaal meer aan bij ouder materiaal, en het vermoeden is er dat Xavier dit eenvoudigweg beschikbaar wil maken om met een schone lei verder te kunnen timmeren aan de weg die 'Basement' nu heeft gelegd.

Meer over Voidwork


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.