Hoewel Weapon een Canadese band is, staat er toch een man uit Bangladesh achter het roer. Dat niet alleen, maar Weapon maakt een soort oer-blackened death metal die zo verdomd succulent is dat het de vraag oproept waar deze jongens al die tijd hebben uitgehangen! In een overbevolkte scene weet Weapon zich te onderscheiden en dat op zich is een prestatie die applaus verdient.

Maar vooraleer het te jolig wordt, eerst het echte nieuws: dit is gemene, vuige en bloederige zwartgeblakerde death metal, die niet alleen op overtuigende wijze de gehoornde oproept, maar dat doet in songs die bulken van de pakkende riffs, aparte invalshoeken en occasioneel flitsender gitaarwerk dan een mens zou verwachten. Het vergt eerst wel wat gewenning, want sommige van de melodielijnen die Weapon bezigt, liggen buiten het verwachtingspatroon van een Westerse muziekliefhebber. Dat geeft de band al een streepje voor. Daarnaast is het ook zo dat het beukwerk geraffineerd genoeg is om op te vallen, maar nergens platvoers wordt. Dit is typisch zo'n band die, zodra het over Satan gaat, geloofwaardig overkomt.

Die aparte melodielijnen vormen het belangrijkste onderscheidende element van Weapon, maar de rauwe gromzang completeert het beeld. Wanneer de melodie wat meer ondergeschikt wordt aan de rest, beukt en hakt de band door, en slaat het geheel diepe wonden in het lichaam van de heiland. Het is erg bewonderenswaardig hoe deze jongens erin slagen om zo angstaanjagend te klinken, en ondertussen sterk geschreven muziek te laten primeren.

De productie werkt trouwens flink mee: het totaalgeluid is vrij basic en droog gehouden, maar in tegenstelling tot wat velen kunnen verwachten, is het nergens zompig of modderig. Alles is perfect te onderscheiden en het is die relatieve helderheid die het geheel extra cachet meegeeft. Vooral de epische sweeping solo die afsluiter 'Shahensha' kentekent, is wat dat betreft het beste bewijs van de juiste productionele keuze.

Weapon is zonder twijfel een geweldige ontdekking op het gebied van zwartgeblakerd doodsmetaal en een band om in de gaten te houden. Wie eens iets nieuws wil in de occulte hoek, doet er dan ook goed aan deze jongens een luisterend oor aan te bieden.

Meer over Weapon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.