White Circle Crime Club cirkelt al geruime tijd rond in krochtige ondergronden, van waaruit het een ep en het debuutalbum 'Written in Black' de wereld in zond. Deze opnames klonken nog wat rommelig en probeerden vooral een livegevoel te vatten. De podiumreputatie van deze groep mag er immers zijn. De vier heren bliezen met hun noisy postpunk reeds talrijke pannen van binnen- en buitenlandse daken en speelden in het voorprogramma van onder andere Millionaire, The Blood Brothers en Deerhoof. Met 'A Present Perfect' doet de groep een geslaagde poging om hun ongefilterde energie aan een rijp geluid te koppelen.

Net als bij de vorige plaat kroop White Circle Crime Club voor 'A Present Perfect' in een zelfgebouwde studio in het Ardeense Chimay. Onder barre omstandigheden, maar met alle vrijheid van de wereld nam de groep zelf tien nummers op. Voor de mastering zorgde Alan Douches, die eerder al samenwerkte met onder andere LCD Soundsystem en de krautrockers van Oneida. Die professionele afwerking zorgt ervoor dat deze cd een veel minder amateuristische klank heeft dan het vorige album. Opener 'Reversed Revivals' maakt meteen duidelijk waar White Circle Crime Club voor staat: een snedig ritme wordt overgoten met krakende en feedbackende gitaren, terwijl Jelle De Cremer zijn teksten keelt. Deze wat eentonige song toont al wel de energie die de groep aan de dag legt, maar is niet meteen een hoogtepunt van het album. In de volgende tracks pakt White Circle Crime Club uit met verrassende, wisselende ritmes, een ingenieus spel met de dynamiek en uitgekiende klankpatronen. Zo gaat 'Occasionalesque' van harde rock over in nihilistische industrial met bas en achteruitgespoelde drums. De twee stukken worden mooi met de zang verbonden en zorgen zo voor het sterkste nummer van de plaat. Ook 'Focus on Eternity' zoekt zijn heil in industriële klanken, die hier een strak marsritme neerleggen waarover zachte keyboardakkoorden gelegd worden. Op andere momenten wordt er meer rechtdoorzee gerockt, zoals in het door een vette riff voortgestuwde 'How to Stab in Time'.

White Circle Crime Club moet het voornamelijk van zijn energie en spelplezier hebben, wat op plaat niet altijd even goed naar voren komt. Op 'A Present Perfect' doet het viertal een aardige poging, maar blijft de adrenaline soms toch nog wat achterwege. De groep geeft in elk nummer een sterke basis, maar werkt deze niet altijd overtuigend uit. In 'A Present Perfect' is gelukkig duidelijk potentieel te horen en live blijft deze groep potten breken.

Meer over White Circle Crime Club


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.