Als er één land is waar de heerlijk ouderwetse heavy metal nog flink hoogtij viert, dan moet dat wel Duitsland zijn. Wizard valt gemakkelijkheidshalve te catalogeren onder die noemer. De Manowariaanse en Maideneske referenties zijn immers niet van de lucht tijdens de volledige speelduur van dit album. Het leuke is echter dat de heren perfect weten wat ze kunnen en heel handig omspringen met clichés, waardoor een bijzonder genietbaar plaatje ontstaat.

Een gesproken intro mag onheilspellend het startschot geven voor 'The Witch of the Enchanted Forest': een typische heavy metalsong, compleet met heroïsche zang, beukende gitaren en gierende solo's, afgewerkt met een lekkere cheesy tekst. Vooral de meervoudige zanglijnen tijdens het refrein, die het geheel een koorachtig geluid bezorgen, zijn de kers op de taart. Het feest gaat jolig voort met 'Pale Rider' en 'Call of the Dragon', alweer twee bijzonder voorspelbare maar genietbare nummers. De meest atypische song van het album is 'Black Worms', dat een bijzonder geschifte tekst heeft die eerder aansluiting vindt bij death metal; muzikaal is het echter een duidelijke knipoog naar Accept en Manowar. 'Lonely in Desert Land' trapt af met een heerlijk beukende riff en wordt vergezeld van een zweverig keyboardmelodietje op de achtergrond dat het geheel een wat oosterse sfeer moet geven. Echt geslaagd is dat niet, maar de gitaarpartij maakt veel goed. Dat 'Dragons Death' dan weer iets te vaak herinnert aan 'Call of the Dragon' neemt een mens er voor lief bij. 'Return of the Thunder Warriors' geeft dan weer precies wat het belooft: een bombastisch nummer, compleet met koorzang en een warm gevoel in de onderbuik dat men krijgt wanneer de menigte meebrult onder het consumeren van flink wat gerstenat.

Wat Wizard brengt is allesbehalve vernieuwend, maar dat ze het boekje der heavy metal zeer goed hebben gelezen, staat buiten kijf. Het resultaat is dat 'Goochan' een genietbare, zij het wat onopvallend album is geworden dat vooral in de smaak valt bij liefhebbers van staal, bier en leren vestjes.

Meer over Wizard


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.