Het hippe label Sending Orbs zet zijn zoektocht naar hippe dansmuziek vanuit thuisbasis Nederland voort. Ditmaal is het de beurt aan de IJslander Aoalsteinn Guomundsson ofte Yagya: een man die zich inspireert op de progressieve minimal muziek van het Duitse Basic Channel. Kenmerkend voor deze muziek is de combinatie van emotionele, aanstekelijke sfeermomenten met harde en zware minimal techno beats. Ook op dit tweede schijfje van Yagya komt die voortdurende tweestrijd tussen hard en zacht mooi tot uiting, al ligt de klemtoon toch vaak meer op zweverige partijen en warm gekleurde, dromerige momenten.

Veel gelaagde en ruim bewerkte klanken zorgen voor unieke gevoelens en, zoals in de aankondiging vermeld, buitenaardse sferen. Op elk van de tien tracks is het telkens op een andere, aangename manier wegdromen geblazen. Wind en water zijn elementen die meermaals aanwezig lijken te zijn in de natuurgetrouwe ambientmuziek van Yagya. In het hemelse 'We Lose Ourselves' lijkt zelfs de mijmerende zang van een sirene op te duiken, terwijl langzaam omwentelende synthesizerklanken voor een waaiend karakter zorgen. Tegelijkertijd klinkt in de verte echter ook een loodzwaar beatritme achter deze ogenschijnlijk onschuldige sfeermuziek dat ervoor zorgt dat tracks als 'As It Is' of 'Like the Noise of Great Waters' eerder richting deephouse verschuiven. Ook 'Their Blood is Black and Yellow' is zo'n intrigerend geheel waarbij holle ritmen samensmelten met dromerige klanktapijten met een hypnotiserend, Plastikman-achtig effect als gevolg. De klemtoon met enkele kordate pianoaccenten brengt een mooie toepassing van het 'less is more'-principe. Echo en naklank zijn dan ook even fundamenteel dan de feitelijke tonen en geven heel de cd een heerlijk mijmerend, hol dub-gevoel. Moest de verbeelding met dit alles nog niet genoeg gestimuleerd worden, mag een geschilderde fantasy hoes met zeemeerminnen en waterpartijen de doorslag geven.

'Will I Dream During the Process' is een gepaste titel die van toepassing is voor dit plaatje. De tweede langspeler van Yagya baadt immers in één gelukzalige roes en neigt voortdurend tot heerlijk wegdromen. Toch houden die duistere, karige ritmen de luisteraar stevig in hun greep en maken de cd een waar pronkstuk. Verslavend, imponerend en hallucinerend zijn bij deze zeker van toepassing.

Meer over Yagya


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.