Year of No Light is een Frans collectief met een wel heel eigenzinnige kijk op de wereld: de heren zijn zowaar met negen om hun donkere doom en drones aan de wereld kenbaar te maken. Het lijkt alsof zoveel volk zou leiden tot een kakofonie aan ruis, maar het tegendeel is waar. Dankzij een ruime inbreng en het gebruik van drie gitaristen weet deze act een afwisseling en subtiliteit in te bouwen die steeds verrast.

'Ausserwelt' telt slechts vier nummers, maar zoals het hoort, zijn die allemaal van een zeer respectabele lengte. Het leuke is dat de band er niet van houdt om een enkele toon minutenlang aan te houden en vervolgens te verdrinken in zware oversturing of geruis. Daarentegen bevatten de songs steevast een memorabele hook of thema dat stelselmatig terugkomt, maar niet tot uitentreure misbruikt wordt. Als extra vormen de eerste twee tracks een aan elkaar verwant duet, waarbij deel 1, 'Perséphone (Enna)' voornamelijk een wat introvert stuk is, terwijl 'Perséphone (Coré) bruter aan de slag gaat.

Year of No Light kent behoorlijk wat zweverige elementen, en de soundscapes die opgeroepen worden zijn haast onaards. Een kille mist zweeft over een meer in de ochtend en er valt werkelijk geen geluid te horen. Dan zwelt in de verte de storm aan en voor een mens het goed en wel beseft, staat die in het midden van een woelige bui, compleet met onverwachte blikseminslagen en constant gerommel van de donder. Zo komt 'Ausserwelt' althans vaak over.

Dat de gitaarmuur goed wordt ondersteund door allerlei sferische elementen, mag duidelijk zijn, maar in 'Abbesse' lijkt het alsof de gitaren de bovenhand mogen nemen in een nummer dat bijna black metal-achtige uitbarstingen kent. Dit is zonder meer het donkerste en hardste nummer van de schijf, en is een meer dan waardige afsluiter voor de donkere drones en riffs die de andere drie nummers kenmerken.

Year of No Light is veel meer gitaargericht dan vele van hun genregenoten of -verwanten, maar weet tevens om de essentie van duistere doom/drones quasi perfect te vatten. Dit soort muziek staat of valt met het scheppen van een bepaalde sfeer, en dit collectief is met glans geslaagd. Onrustwekkend, soms kwaadaardig maar boven alles emotievol: dat vraagt om een onderdompeling in de 'Ausserwelt'.

Meer over Year of No Light


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.