Yellow 6 kiest voor een roze hoes. 'Disappear here' siert in zijn soberheid. Deze Britse band verrast met een heerlijk rustgevende en tevens boeiende ambientplaat: een combinatie die helaas niet altijd even evident is.

Met een warm en ingetogen pianomelodie en de voor de hand liggende titel 'Piano Song' opent deze CD meteen met een heerlijk relaxte sfeerbrenger. Een zuiver en eenvoudig deuntje siert in al zijn eenvoud. Meteen is ook de teneur gezet voor verrassend melodieuze en mysterieuze soundscapes die het zweverige klanklandschap van 'Yellow 6' weerspiegelen. Langzaam op-en-neergaande ondertonen begeleiden steevast eenvoudige, repetitieve melodieën van piano, viool of keyboard.

Hoewel alle nummers een zelfde sfeer uitademen en 'Disappear here' een mooi consistent geheel vormt, slaagt de band er telkens weer in om zijn droomwereld met een andere ambientspot te belichten. Ver weggeschoven en eenvoudige triphop ritmen beklemtonen de erg relaxte sfeer en geven deze CD een aangenaam, maar vooral erg toegankelijk karakter. Het tempo van deze lome begeleiding is duidelijk afgestemd op een rustig kloppend hart dat de op-en-neergaande diepe synthesizertonen (symbolisch voor een diepe ademhaling) aanvult. Op deze manier dwingt Yellow 6 automatisch tot een heerlijk ontspannen luisterritme.

Eén enkel ogenblik, in 'Treefold', wordt even getracht de experimentele clicks en cuts schuif open te trekken. Dit echter opnieuw met de nodige subtiliteit en voorzichtigheid. Diepe echo's en een overheersende akoestische gitaar overstemmen en kalmeren meteen alle mogelijke experimenteerdriften. Wederom wordt rust en eenvoud benadrukt. Nummers als 'painting Shadows' en 'Interstate' bevatten leuke composities van ritmische soundscapes die mooi openbloeien tot emotioneel intense climaxen en trachten op deze manier een gevoel van opperste geluk te benaderen.

Zonder de soms nogal abrupte overgangen tussen de verschillende harmonieuze sfeerimpressies, dreigen de oogleden na een klein kwartiertje reeds gelukzalig en onontkoombaar dicht te vallen. Door de verschillende nummers echter schijnbaar vroegtijdig af te breken en over te laten gaan in een volledig nieuwe ambientsfeer blijft Yellow 6 de aandacht vestigen. Zo wordt gedwongen 'Disappear here' uit te luisteren tot een nieuwe versie van het nummer waar de CD aanvankelijk mee begon: 'Piano Song'. Wegzinken in het oneindig mooi roze landschap lijkt hierdoor een heerlijke, maar nét niet bereikbare optie. Verplicht één maal per dag als therapie te beleven. Magistraal!

Meer over Yellow 6


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.