Het ziet er naar uit dat de meest vruchtbare markt voor hardcore of metalcore vandaag de dag in Duitsland ligt. Immers, de hoeveelheid en kwaliteit van dergelijke bands die van bij onze Oosterburen komen is op zijn zachtsts gezegd indrukwekkend te noemen. Zero Mentality is uiteraard alweer Duits maar past niet direct in het plaatje van bijvoorbeeld Fear My Thoughts of Maroon: om te beginnen bevat de muziek van deze band veel minder metalinvloeden en is de aanpak toch best verschillend van het gros der groepen.

Het titelnummer mag op deze plaat de aftrap geven met een loodzware riffpartij die zowel heavy als ruw klinkt; een beetje als grind dat overmatig geknarst wordt onder de banden van een bulldozer. Dit vijftal heeft niet meteen de makkelijkste weg gekozen, aangezien deze song start met een fiks stuk tekst dat in het Duits gebruld/gezongen wordt. De zang van frontman Ben Fink is nogal apart, in die zin dat hij niet echt zwaar brult, maar ook niet zozeer verstaanbaar is. Hij balanceert wat op het randje tussen voluit gaan en niet voluit schreeuwen en dat vergt enige gewenning. Twee nummers verder is het echter zo dat zijn aparte zang netjes in het plaatje past. De songs zijn overwegend helder van opzet met duidelijk afgebakende refreinen en strofes, al heeft Zero Mentality er een handje van weg om op de meest vreemde momenten plots melodieuze passages tussen het beukwerk in te lassen. 'Loser in Love' of 'Menschenfeind' zijn van die tracks waar de band alle registers opentrekt en het brutere werk doorspekt met op het eerste gehoor vreemd aandoende melodielijnen. Deze methode maakt wel dat de groep zeer apart klinkt en dat is natuurlijk een groot pluspunt. Het moet echter ook vermeld worden dat de songs naar het einde van het album toe wat slapper worden, maar dan enkel de laatste drie. Voor het overige weet Zero Mentality netjes de aandacht vast te houden.

Makkelijk te categoriseren zal deze band allerminst worden en hun ogenschijnlijk vreemde aanpak zal heus niet door iedereen gesmaakt worden. Nochtans mag zeker vernoemd worden dat dit een combo is dat zal opvallen binnen de grote stroom aan releases en al wie graag iets aparts wil, is bij deze jongens aan het juiste adres.

Meer over Zero Mentality


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.