Mocht de naam Zodiac Mindwarp een belletje doen rinkelen: eind jaren tachtig was deze band op het hoogtepunt van zijn succes, tourden ze met onder meer Guns 'n' Roses en werd de video voor 'Prime Mover' geregeld op MTV gedraaid. En toen werd het stil, héél stil. Groot was dus de verrassing toen vanuit het niets 'We Are Volsung' op de wereld werd losgelaten.

Wie nog steeds weet hoe de band klinkt: er is nauwelijks iets veranderd sinds hun 'glorieperiode'. Zodiac Mindwarp grossiert in vettige rock 'n' roll die het vooral moet hebben van attitude en iets minder van speltechnisch vernuft. Dat kan uiteraard best leuk zijn, maar 'We Are Volsung' schiet toch geregeld het doel voorbij.

Het aardige is dat de band ervoor geopteerd heeft om dit album zo live mogelijk te laten klinken. De ene gitarist die het combo rijk is, heeft de ritmepartijen bijvoorbeeld niet gedubbeld, wat vooral opvalt tijdens solomomenten, wanneer de muziek plotseling een stapje terug neemt. Het is wel eerlijk en geeft goed weer hoe de band op een podium klinkt.

Mijnheer Mindwarp klinkt geweldig rauw en bezopen, wat in de sleazy rock die gespeeld wordt zeker en vast een voordeel vormt. Nergens daadwerkelijk zuiver, maar met ballen en zo hoort het dan ook. De nieuwe en jonge ritmesectie doet verdienstelijk zijn werk, maar het zou onzinnig zijn om te beweren dat ze echt het voortouw nemen.

'We Are Volsung' is losjes een conceptplaat, waarbij elk nummer handelt over een aspect van de aloude Scandinavische mythologie, maar dat valt nauwelijks op. Wat een mens te horen krijgt zijn vrij korte songs met veel aandacht voor de riff en de hoekige grom van Zodiac. Voor een tussendoor album is deze plaat dan ook zeer geschikt, of als lekker voortrennende achtergrondmuziek, maar wie de nummers sterker onder de loep gaat nemen, mag concluderen dat dit album hopeloos achterhaald is. 'We Are Volsung' is zo sterk in de jaren tachtig geworteld dat de relevantie nu nogal betwistbaar is.

Wie werkelijk geen genoeg krijgt van de oude Guns 'n' Roses, kan hier misschien mee overweg, maar voor de rest van de mensheid valt te vrezen dat Zodiac Mindwarp even roemloos gaat verdwijnen als de vorige keer.

Meer over Zodiac Mindwarp


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.