Kwadratuur interview

Toegegeven, de metalwereld is niet vrij van clichés. Maar er zijn bands die dankzij een bijzondere aanpak toch weten op te vallen in de quasi oneindige warboel van bands. Van Canto is zo'n act, en wel omdat – buiten de drums – alle instrumenten gebracht worden door zangers. Een a capella – metalgroep dus en dat vraagt om opheldering. Stefan, een van de vocalisten, brengt tekst en uitleg.

Stefan (foto: Angst im Wald)
Stefan (foto: Angst im Wald)

Het moet gevraagd worden: waar en hoe kwam je voor het eerst op het idee om een a capella metalband op te richten?

Na de split van mijn vorige band, een 'reguliere' metalact, wou ik iets doen dat meer vocaal georiënteerd was. Ik vroeg wat vrienden om mee te doen, aangezien het eerst gepland was als een project. Nadat we opnames hadden gedaan, ontdekten we dat het eigenlijk wel werkte en vandaar dat we besloten om een heuse band te vormen.

Jullie hebben op de Myspace een zwik coversongs staan. Hoe beslissen jullie wat jullie gaan coveren?

We hebben ook video's van eigen nummers, hoor. Denk maar aan 'Speed of Light', 'The Mission' of 'Lost Forever'. We kiezen de covers gewoon uit onze persoonlijke voorkeuren.

Wat zijn je invloeden?

Als voornaamste componist denk ik dat ik vooral melodische metal moet opnoemen, en vooral dan Blind Guardian, Nightwish, Metallica en Europe.

Duurde het lang vooraleer je genoeg eigen materiaal had geschreven?

Nee, ik schrijf al nummers sinds mijn twaalfde, dus ik ben dat gewoon.

Hoe componeer je songs? Verschilt dat veel van meer doorsnee nummers?

Niet echt. We beginnen altijd met een eenvoudige hook, een paar akkoorden op piano of een gitaarpartij. Zodra de structuur van het nummer uitgewerkt is, vertimmeren we het geheel naar de a capella-stijl.

Zit er een betekenis achter de zinsnede 'Tribe of Force'?

Jazeker: de Tribe zijn onze fans! Het is zo geweldig om te ontdekken dat we meer en meer fans krijgen en dat mensen van over heel de wereld leuk vinden wat we doen. Dat maakt ons zo trots. Al onze arbeid gaat dan ook in meer fans winnen en shows over de hele wereld spelen. Onze fans maken ons sterk, vandaar dus de omschrijving 'tribe of force'.

Hoe vind je eigenlijk de juiste mensen voor de verdeling van de vocalen?

We kenden elkaar al van onze vorige bands en van keren dat we samen optraden. Zodra we Van canto oprichtten herinnerde ik me al die geweldige zangers die ik door de jaren heen ontmoet had en ik vroeg hen om mee te komen doen. Gelukkig voor mij deden ze allemaal mee.

Worden de hoge en lage stukken verdeeld tijdens het songschrijven, of weet je sowieso al wie wat het beste zingt?

We ontdekten behoorlijk snel dat Ross beter klinkt bij de hoge 'rakkatakka' gitaren, en ik klink beter bij de lage. En Ike vroeg ik om mee te komen doen omdat ik wist dat hij een erg diepe stem had.

Inga (foto: Angst im Wald)
Inga (foto: Angst im Wald)

Was jullie show op Wacken de doorbraak die jullie nodig hadden?

Ik weet niet of het onze doorbraak was, maar het hielp wel een pak. Het was een geweldige ervaring en we kregen veel respons. Maar we speelden ook een negentigtal shows gedurende de laatste drie jaar, dus ik kan niet exact zeggen welke show het meeste effect had.

Waar ga je voor de teksten inspiratie opdoen?

Meestal gaan die over je eigen weg vinden, blijven volharden en geloven in jezelf.

Wat kan je a capella doen dat je bij een traditionele band niet kan?

Een grotere geluidsmuur! Wanneer we wisselen van het 'zware gitaargezang' naar een eerder koorgerichte stijl krijgen we een veel bredere klank. De menselijke stem is zo'n erg veelzijdig instrument en er is gewoon geen einde aan wat we ermee kunnen doen.

Jullie hebben op het album Metallica's 'Master of Puppets' gecoverd. Waarom precies dat nummer?

Het is een goed voorbeeld van hoe 'heavy' a capella kan worden. En natuurlijk is het ook een geweldige compositie, net zoals alle nummers van die plaat.

Hebben jullie tourplannen?

Op dit moment zijn we net terug van onze eerste headlinertour van Duitsland en dat was een geweldig succes. We gaan ook veel zomerfestivals afschuimen, een support-tour te doen later in het jaar en een paar shows buiten Duitsland te doen.

Hoe voorzichtig moeten jullie zijn om de stem in vorm te houden?

Het is zoals sporten. We kunnen niet na elke show een wild feestje houden. We moeten simpelweg in vorm blijven. Rakkatakka!

Meer over Van Canto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.