Boards of Canada bestaat uit het Schotse duo Michael Sandison (1971) en Marcus Eoin (1973). In 1995 leveren ze hun eerste ep af: 'Twoism'. Het grote publiek zal er weinig aan hebben, want de in uiterst gelimiteerde oplage gemaakte ep is uitsluitend bedoeld als promomateriaal in de zoektocht naar een platenlabel. Het is tot 'Hi Scores' uit 1996 (op het label Skam) wachten voor de 'gewone' muziekliefhebbers om kennis te kunnen maken met Boards of Canada. Dit gaat dan overigens niet alleen door deze eerste officiƫle release, maar ook door de liveshows die het duo geeft in het voorprogramma van grote elektronicanamen als Autechre en Plaid. Nieuwe releases op 'kleinere' labels als Skam, Mask en Ampoule volgen en in 1998 komt 'Music has the Right to Children' uit bij het 'grote kleine' label Warp, huis van vertrouwen voor tal van grote namen uit de elektronicawereld: Squarepusher, Jimi Tenor, Nightmares on Wax, LFO en Plaid om er maar enkelen te noemen. Echte haast hebben de Schotten duidelijk niet, want voor een tweede full-cd is het daarna liefst vier jaren wachten op het in 2002 verschijnende 'Geogaddi'. Datzelfde jaar begint Warp met de langverwachte officiƫle persing en verdeling van datgene waarmee het allemaal begon: 'Twoism'.

Over de audio

'Pete Standing Alone' is een voorbeeld van filterfijne elektronica die fijnproevers uit verschillende richtingen kan aanspreken: soms zoet, soms weerbarstig, maar steeds subtiel en uitgepuurd. Naast al dat fraais is de track ook een mooie speeltuin/doolhof voor iedereen die exact wil weten wat er gaande is en een (mooie) nachtmerrie voor wie dat dan nog eens wil uitschrijven. Toen de componist David Horne gevraagd werd om enkele tracks uit de cataloog van Warp te bewerken voor symfonisch orkest besefte hij meteen dat 'Pete Standing Alone' heel wat problemen ging opleveren. Laat David Horne nu net het type componist zijn dat problemen als uitdagingen ziet waaruit iets geleerd kan worden.
Bij In detail vertelt Horne over de problemen die hij tegen kwam bij het (zo) volledig (mogelijk) afschrijven van de originele track. Tevens gunt hij de Kwadratuur.be-bezoeker een blik in zijn interne keuken door te zeggen hoe hij welk probleem heeft proberen oplossen in zijn orkestversie. Een meestercursus van een muzikant die niet mee aan de basis van het nummer lag, maar er wel de 'gevolgen' van diende te dragen.

Meer over Boards of Canada


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.