Begin jaren'70: terwijl de working class in Londen met veel lawaai, hanenkammen en gescheurde broeken zich in heuse doe-het-zelfstijl tegen het Tatcherregime afzet, ondergaat Berlijn een beetje hetzelfde fenomeen. Onder de naam krautrock beginnen her en der eigenzinnige creatievelingen te experimenteren, zich eveneens afzettend tegen de conventionele wetmatigheden. Ze gaan aan de slag met zelfgemaakte instrumenten, geluidsmachines en computerklanken. Grappig genoeg blijven hun muzikale resultaten, in tegenstelling tot het brutale punkgeweld over de grote plas, quasi onopgemerkt. De twee baanbrekers Hans-Joachim Roedelius en Dieter Moebius leveren in het naoorlogse Duitsland fenomenaal werk af als Kluster (later: Cluster) en bouwen bruggen met ondermeer ambientpionier Brian Eno en het befaamde Neu! Een roemrijke undergroundcarrière ligt voor het duo open en bloeit tot halverwege de jaren negentig, om dan te verbrokkelen in tal van nevenprojectjes. In 2010 verschijnt echter plots een pracht van een langspeler die Cluster terug leven inblaast. Wat blijkt? Zowel de frisse elektronische klank de speelse creativiteit is voor deze inmiddels bijna gepensioneerde muzikanten onaangetast gebleven!

Over de audio

'Qua' is een album waar dit tweetal zich gedurende zeventien tracks helemaal uitleeft. Met nog net het behoud van omkaderende songstructuren maar vooral een sterk gevoel voor emoties en melodieuze klanken, schotelt Cluster voortdurend intrigerende elektronische ambientpuzzels voor waarin de meest gekke ingrediënten durven opduiken. Abstract, dadaïstisch maar toch ritmisch krachtig en sfeervol, zo blijkt. Noem het gerust een geluidsspeeltuin waar digitale en analoge bronnen elkaar ontmoeten en synthesizers, klokken en belletjes naast abstracte software en futuristische of industriële elektronica mogen leven. 'Qua' is kalm en uitdagend en biedt een voedingsbodem voor een rijke fantasie.
'Na Ernel' is zowat het enige moment dat de luisteraar echt op het verkeerde been wordt gezet. Een vroegtijdig afgebroken, tikkende driekwartsmaat geeft een foutief verknipt beeld. Het is immers de diep verscholen dub-bas – weggemoffeld onder een geheel van psychedelische en piepende tonen – die de feitelijke cadans aangeeft. Het lijkt wel of Cluster met een veelvoud aan diep gravende effecten en samples voortdurend wil afleiden van de basis van deze track. Het resultaat is een mooi stukje elektronica dat zowel broeierig als benevelend overkomt.

Meer over Cluster


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.