Achter Aslaja gaat Merja Kokkonen schuil, een Finse singer-songwritster die leeft en werkt in Helsinki. Als lid van de psychedelische folkbands Avarus en Kemialliset Ystävät en het trio Hertta Lussu Ässä tourde ze reeds door de VS en Europa, maar haar eerste solo-optreden gaf ze in de lente van 2005, tijdens het Femmes Festival in België. Met 'Meritie' (2004) en 'Palaa Aurikoon' (2005) heeft Kokkonen twee releases onder eigen naam op haar actief bij het befaamde Finse label Fonal.

Over de audio

Islaja een singer-songwritster noemen op basis van 'Rohkaisulaulu' mag dan terecht zijn, luisteraars kunnen toch maar beter gewaarschuwd worden voor de Pippi Langkous attitude waarmee deze Finse er in vliegt. Het nummer op zich heeft alles van een folkachtige popsong, maar Kokkonen laat de gitaren van meet af aan rustig rammelen. Daarenboven volgt ze met haar stem amper het ritme van de begeleiding en zingt ze graag hier en daar even lekker vals. Stevige dissonanten worden niet gemeden en bij momenten lijkt het echt "mis" te lopen. Wanneer haar stem wordt ontdubbeld door een extra partij in de hoogte komt Islaja in het vaarwater van CocoRosie terecht, maar dan wel als een tegendraadse versie van deze Amerikaanse zusjes.
Wild om zich heen schoppen is er op 'Rohkaisulaulu' niet bij, maar de manier waarop Islaja hier een popsong uitrekt tot die bijna scheurt, zal voldoende zijn om verschillende luisteraars in de gordijnen te jagen. Wie echter de conventies van zich af weet te zetten, gaat met haar de freefolkwereld binnen en zal er graag blijven hangen.

Meer over Islaja


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.