"De beste gitaarband van Nederland", zo benoemt Bart 'Sloow Tapes' De Paepe Julie Mittens. Het is duidelijk dat dit trio iets aparts doet met de traditionele bezetting gitaar, bas en drum. Jams met de geest van free jazz, resulteren in delicate stukken noise en free rock. De titels verwijzen naar de dag waarop ze een geslaagd 'nummer' hebben gespeeld, 'April 3 2007' of 'December 12 2006' bijvoorbeeld. Julie Mittens brachten aanvankelijk muziek uit via kleinere cassette- of cd-rlabels; vorig jaar verscheen op Holy Mountain een full album, vier brokken muziek waarin het begrip muzikale vrijheid van een nieuw geluid voorzien wordt.

Over de audio

'April 3, 2007' is het kortste (9'30'') nummer op die plaat, en ook datgene waarin het sterkst de muzikale mogelijkheden van de drum/bas/gitaar-combinatie worden geëxploreerd.
De lang aangehouden noten die Art-Jan Schakenbos uit zijn gitaar haalt, klinken aanvankelijk alleen, terwijl geleidelijk bas en drum de auditieve 'ruimte' vullen. Het huilen en scheuren van de gitaar gebeurt ijzingwekkerder en met meer energie dan elke gitaar in een willekeurig rocknummer. Deze bastaard van rock en free jazz, gaat resoluut op zoek naar een nieuw geluid. Het is moeilijk om de vinger te leggen op de structuur van deze jam; de synergie tussen deze drie muzikanten overstijgt het zoeken naar houvast. Terwijl bassist en drummer zorgen voor dreigende expressie en reliëf, heeft de gitaar een desoriënterend effect. Na een goeie negen minuten sterft ook deze uit, de luisteraar blijft verweesd achter.

Meer over Julie Mittens


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.