Gitarist, componist en mandolinespeler Larry Polansky werd geboren in 1954. Na tien jaar les gegeven te hebben aan Mills College, verplaatste hij zijn pedagogische activiteiten naar Dartmouth College in Hanover, New Hampshire, waar hij elektro-akoestische muziek doceert, mee de elektronische studio leidt en departementshoofd is.

Hij maakt deel uit van het componistencollectief Frog Peak Music dat zich toelegt op het verspreiden en beschikbaar stellen van experimentele muziek: partituren, opnames en publicaties van o.a. Alvin Curran, Anthony Braxton, Lou Harrison, Frederic Rzewski en tientallen andere componisten. Polansky was in de jaren '80 een van de schrijvers van HMSL (Hierarchical Music Specification Language), een computerprogramma dat gebruikt kan worden als real-time elektronisch element bij live uitvoeringen. Muzikanten als Nick Didkovsky, James Tenney en Pauline Oliveros maakten gebruik van deze toepassing.

 

Over de audio

‘Ontslaan’ is gebaseerd op het kerstlied ‘O du fröhliche’, dat in Amerikaanse liedboeken bekend staat als ‘Dismission’ (hier vertaald tot ontslaan). Het stuk laat duidelijk de geavanceerde omgang van Polansky met tempo, toonhoogte en harmonie horen. Bij het componeren probeerde de componist zelf eerst een en ander uit en dat resultaat onderwierp hij aan een computerprogramma waarmee hij de geschreven muziek kon uitrekken. Daarbovenop is te horen hoe de gitaren van het kwartet verstemd worden tijdens het spelen.

Bij de inzet lijkt de eensgezindheid tussen de vier gitaristen geruststellend, maar het duurt welgeteld tien seconden voor de onenigheid de kop op steekt en binnen een minuut is het klankbeeld helemaal diffuus. Het beeld wordt nog extremer, wanneer vanaf 1’41” dissonante prikken opduiken (eerst geïsoleerd, daarna eerder als regel), waardoor de muziek de kosmos lijkt in te glijden en de luisteraar alle contact met de werkelijkheid verliest.

Na drie minuten zakt het tempo (dat al danig vaag geworden was) helemaal weg en tolt de muziek gewichtloos en traag rond haar eigen as. In deze episode is het verstemmen van de gitaren duidelijk hoorbaar door de schuivende bewegingen (bv bij 4’24”).

Vanaf 6’20” trekt de zaak weer wat aan: de muziek wordt terug vaster van klank, maar de ritmische, melodische en harmonische desoriëntatie blijft. Iets voorbij de acht minuten zakt alles weer weg tot op 8’59” terug sporen van originele melodie opduiken, maar echt doorbreken is er op dat moment niet meer bij.

‘Ontslaan’ werd geschreven voor het ZWERM gitaarkwartet en ging in april 2009 in première in een uitvoering van ZWERM zelf, aangevuld met Polansky als vijfde gitarist.

 

Meer over Larry Polansky


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.