Soms gaat het snel. Erg snel zelfs, zoals bij het Britse Polar Bear. Op de grens tussen jazz, rock en elektronica werd deze band bij het debuutalbum ‘Dim Lit’ (2004) meteen genomineerd voor een BBC Jazz Award. Een jaar later was het weer prijs toen de opvolger ‘Held on the Tips of Fingers’ in de finale lijst voor de prestigieuze Mercury Music Prize belandde.

Sindsdien hebben bassist Tom Herbert, elektronicamuzikant en gitarist Leafcutter John, drummer en bandleider Sebastian Rochford (ook te horen in groep Acoustic Ladyland) en de saxofonisten Pete Wareham en Mark Lockheart nog twee albums uitgebracht: ‘Polar Bear’ in 2008 en ‘Peepers’ in 2010.

In 2010 bracht de band in licht gewijzigde gedaante (Lockheart werd vervangen door Shabaka Hutchings) ook ‘Common Ground’ uit, een minialbum dat opgenomen werd met rapper Jyager Maktwist. Deze in Alenteiju (Portugal) opgegroeide mc kwam in 1993 in Londen terecht en zette zijn eerste stappen als woordkunstenaar bij Extortion Camp. Vanaf 2005 begon hij aan zijn debuutplaat te sleutelen, maar het zou nog tot 2009 duren voor ‘Encrypted Scriptures’ verscheen. Soms gaat het dus ook net iets trager.

Over de audio

In originele bezetting mag de muziek van Polar Bear dan sterk de richting van de jazz uitgaan, op ‘Common Ground’ domineert een elektronische hiphopsound en zijn de jazzy elementen in geen velden te bespeuren. Het maakt het resultaat er gelukkig niet minder muzikaal op. Vooral de manier waarop het nummer van de strofes in het refrein belandt is mooi om horen. Waar het steeds terugkerende deel van de song bij de meeste artiesten er qua volume uitspringt, wordt hier net voor teruggeschakeld. De stem van Jyager en de instrumentale productie er achter lijkt als het ware via het gaatje van de afvoer weg te spoelen.

In de instrumentale break wordt al even hard gesold met de clichés. Door het verbuigen van de klanken, wordt het klankbeeld helemaal vervormd, waardoor de muziek in een grimas getrokken wordt. Wanneer op het einde het refrein min of meer terug opduikt, wordt er een extra laagje desoriënterend geluid op gestapeld, waardoor ook dit handvat verloren gaat.

Meer over Polar Bear with Jyager


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.