Laat het duidelijk zijn, Therapy? is zichzelf niet meer. Twee jaar geleden volgde nog een wereldtournee en liveplaat waarop de band zijn twintigjarig bestaan vierde en alle hits uit de jaren ’90 vlot liet passeren, maar met het nieuwste album wordt een volledig nieuwe weg ingeslagen. Toegegeven, met enkele onopvallende releases was al afgestapt van het pad naar instant succes, maar op ‘A Brief Crack of Light’ is de stijlbreuk toch helemaal rond: rauwe baslijnen, roffelende drums en kronkelende gitaarlijnen worden gebald in een ruig garage kader waarin geen grammetje pop meer overblijft.

Over de audio

‘Get Your Dead Hand off My Shoulder’ is niet enkel een mooi staaltje nieuw kunnen van dit trio, maar verwoordt ook letterlijk de breuk met het verleden. Alles draait om een bijna gezapige baslijn die ontleend is aan een heerlijk lome dubreggaesong en daarmee mooi contrasteert met het scherpe gitaarwerk dat wordt gebruikt. Een akelig snerpende geluid dat opent, opklimmende gitaar en schelle, tegendraadse drum breken het nummer open. Cairns trekt het voortouw met scanderende stem (“The toxic glow of this botched city, hums in time with my nightmares”): het geeft de song een mechanische, industriële uitstraling die versterkt wordt door een snedige gitaarriff.

Maar wat het nummer echt trekt, is die moddervette, hakkende dubbas die wordt ingezet nadat de frontman afkomt met de gevleugelde woorden “Time speeds up, I get older. Take your dead hand off my shoulder” ofte: tijd voor een nieuwe hoofdstuk. Grappig genoeg laat het trio het nummer op twee en een halve minuut netjes uitsterven … om dezelfde sterke compositie na tien haperende stilteseconden opnieuw te herhalen. Misschien wilt Therapy? dus toch netjes zichzelf blijven? Op deze manier mag dat in elk geval gerust.

Meer over Therapy?


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.