Dat België op artistiek vlak veel meer te betekenen heeft dan de nieuwe plaat van Laura Lynn, Clouseau of uitverkochte Milk Inc. shows spreekt voor zich. Dat tussen Wallonië en Vlaanderen ook nog een voor velen ongekend artistiek terrein ligt - genaamd Brussel - waar ondermeer een Sierra Leonees en een Irakees samen heel leuke dingen doen ligt al minder voor de hand. Onder de naam 15:15 komt dit eigenzinnige duo, bestaande uit de imposante straatbluesmuzikant Bai Kamara Jr. en Nader Hamid, naar buiten. Als invloeden onthult hun MySpace-pagina "The three Kings - Bob Dylan, The Beatles, Bob Marley. The rest seem to have come from there.". Zoiets zegt natuurlijk niet veel. Dit plaatje schippert heen en weer tussen blues, funk, soul en rock en lijkt dan ook aanvankelijk moeilijk partij te kunnen kiezen.

'Stoned Love' vliegt er alvast stevig in. 'If You Want This' is een knallende bluesrocksong die de oude Lenny Kravitz uit de kast haalt. Vooral de manier van ontdubbeld zingen en scherp uithalen en een soulvol sfeertje doen deze wereldster eer aan, terwijl een vette solo op slidegitaar toch een eigen accent legt. Ook opvolger 'Riverboat Blues' swingt een aardig stukje weg, maar klinkt eerder vuil en rauw dankzij de begeleiding van maraca's, contrabas en laaggestemde gitaar. Toch hoeft het allemaal niet zo hard te gaan. Nummers als 'Times Like This' of 'Habit of Hope' grijpen rechtstreeks naar de ziel en tonen de Bai Kamara Jr. van zijn oudere werk: de intieme soultroubadour die met zijn gedempte akoestische gitaartokkels en warme soulstem Ben Harper naar de kroon steekt. Vooral 'Surrounded' is in dit opzicht een heuse parel die in een mooi, psychedelisch spel van cirkelzangen eindigt ("surrounded/surrounded"). Helaas zit er in dit mooie korenveld ook heel wat kaf. Moeilijke melodielijnen of een slippertje met ska-accentjes doen 'Stoned Love' geen goed. Verder komt de plaat over als een geheel van liedjes die niet meteen samen lijken te hangen of een bepaalde volgorde respecteren. Intieme momenten staan naast gepeperde rockers en rommelige liedjes verstoren mooi afgelijnde songs. Dat alles gebeurt onder een zuiderse nonchalance, een soort van hippiegevoel en een voor velen onbegrijpelijk je m'en foustisme: allicht een combinatie van vreemde culturen en een blijvende street spirit.

Om echt de ziel te beroeren, is 'Stoned Love' een te grote hutsepot van liedjes. Dat Hamid inmiddels in Spanje vertoeft en Baj voor de opnames gedurende drie jaar naar ginder moest reizen, heeft hier wellicht geen deugd aan gedaan. Enkele prachtige uitschieters waarin zowel uitstekende instrumentale als vocale uithalen verwerkt zitten doen stevig hun best om hier een wereldplaat van te maken. Helaas blijft het grote mankement een gebrek aan identiteit, maar ook dat is niet zo vreemd gezien de origine van 15:15. Dat alles neemt niet weg dat subtitel 'vol.1' enkel maar doet hopen dat deze cd een leuk vervolg zal krijgen.

Meer over 15 15


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.