Het Zwitserse noisecore-trio MIR bestaat vijf jaar. Bandleden Daniel Buess (drums en elektronica), Papiro (gitaar en basgitaar) en Michael Zaugg (orgel en synthesizer) groeiden die tijd uit tot voortrekkers van de zogenaamde ‘basel sound’, een mix van hardcore, vrije improvisatie en overstuurde dub. ‘MIR’ is hun eerste langspeler, enkel verkrijgbaar op aanvraag bij A Tree in a Field Records.

Op ‘MIR’ staan slechts zeven tracks, goed voor een klein half uur georganiseerde chaos, live opgenomen in 2007. Is titeltrack ‘Mir’ aanvankelijk nog een geïmproviseerde soundscape van feedback en drones, schiet de band na dik anderhalve minuut dierlijk grommend uit de startblokken met ‘Animal Instinct’, een track die klinkt als een mix van post-hardcoregroep Helmet en opstijgende straalvliegtuigen die het gros van hun onderdelen verliezen op de startbaan. ‘Terminal Reverb’ is opnieuw een drie minuten durende processie van galmende gitaarartefacten, schaarse cimbalen en achtergrondruis. ‘Jimbo’ heeft ritmisch gelukkig meer om het lijf: over een ‘elektronische’ drumbeat wordt een loom brommende baslijn gelegd. Analoge fluittonen allerhande begeleiden de compositie vervolgens naar wat men een melodie zou kunnen noemen. Rond minuut drie duikt uit de achtergrond een gitaar op en samen gaan beide elementen op zoek naar een trillende climax. ‘Organ Donor’ vloeit voort uit de naweeën van zijn voorganger als een zes minuten meanderende stroom van dissonante gitaargalmen. ‘No Parts Inside’ is wederom een mix van laaggestemde (bas)gitaren, wild om zich heen meppende drums en psychedelische orgel- en synthklanken. Hekkensluiter ‘Hit’ duwt naar het einde van de plaat het gaspedaal nog wat dieper in: de hoogenergetische, hoekige drums vormen het raamwerk voor twee minuten rommelig riff-rammen op gitaar en effectpedalen.

Ook al zorgen de leden van MIR met een voortdurende afwisseling van soundscapes en meer songgerichte composities dat hun exploten niet onmiddellijk gaan vervelen, toch blijft deze plaat moeilijk te verteren. Live zou het ongetwijfeld een ervaring zijn om deze tegendraadse kerels aan het werk te zien met zelfgemaakte metalen percussiebatterijen, oude analoge synthesizers en dito gitaareffecten, maar in de huiskamer maakt het allemaal weinig indruk. Het iets meer uitpuren van ideeën en nu en dan een zweem van een songstructuur uitwerken zou hier niet misstaan.

Meer over MIR


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.