Maynard James Keenan (Tool), Jeordie White (ex-Marilyn Manson), James Iha (ex-Smashing Pumpkins), Josh Freese en Billy Howerdel hebben de opvolger van 'Mer de Noms' klaar. Een mooie verzameling muzikanten, die volgens hun website "een conceptueel onderzoek naar de meer duistere kant van de menselijke psyche" hebben gevoerd om met 'Thirteenth Step' een "creatief proces van emotioneel ziel-zoeken" dat een half jaar geduurd heeft, af te ronden. Het resultaat klinkt even nietszeggend en gaat evenmin ergens naartoe. Omdat het nergens naartoe gaat, mist het ook de spanning en de opbouw die net zo boeiend waren op 'Mer de Noms'. Dat het er allemaal nogal bombastisch aan toe gaat, is ook niet meteen een pluspunt, omdat het de plaat nodeloos verzwaart en nauwelijks iets toevoegt.
Soelaas moet dus komen van enkele sterke nummers, maar A Perfect Circle slaagt er niet in om genoeg uitschieters te produceren. Enkel sterke nummers kunnen deze plaat dus nog redden, maar ook in dit opzicht faalt A Perfect Circle, zij het niet helemaal. Keenan zingt in de meeste nummers in zijn gekende, zenuwachtige zangstijl. Verder krijgt de luisteraar heel wat gitaargetokkel te verwerken, de ene keer al virtuozer dan de andere. Dit klinkt geslaagd in 'Vanishing', waar zelfs even een spanning opgebouwd wordt door te spelen met opzwellende achtergrondgeluiden. In 'Pet' komt een nu-metalgeluid boven zoals het hoort te klinken: stevig en onderhoudend. Ook 'The Outsider' klinkt veel ruwer, maar ook efficiënter dan de andere nummers en doet nog eens een goede Tool-herinnering opleven. A Perfect Circle haalt zelfs een ballad uit de kast met 'The Nurse Who Loved Me', waar een piano wel zeer vertederend en ook mooi klinkt. De single 'Weak and Powerless' klinkt bij momenten krachtig, maar bevat geen enkel element dat blijft hangen. Dat geldt meteen voor 'Thirteenth Step'.
Misschien heeft A Perfect Circle iets gevonden in hun onderzoek, maar een sterke plaat heeft het in ieder geval niet opgeleverd. Volgende keer beter, want na 'Mer de Noms' valt er van deze groep veel meer te verwachten.

Meer over A Perfect Circle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.