Het uitbundige geluid van Abe Vigoda lijkt aanvankelijk ergens te wringen. De band uit Los Angeles vermengt namelijk Caraïbische en andere zuiderse ritmen en klanken met een soort schreeuwerige postpunk. Een tropische weird popvariant die niet eenvoudig te (be)grijpen valt. Deze plaat wekt in ieder geval wel interesse.

De ritmes die in bijvoorbeeld 'Bear Face' de toon aangeven, zijn gefragmenteerd en versplinterd. Michael Vidal wringt zijn hoge stem in bochten zodat die tegelijk getormenteerd, melancholiek en opgejaagd klinkt. Er is de luisteraar van 'Skeleton' geen moment adempauze gegund; daardoor wordt het enigszins moeilijk onderscheid te maken tussen de nummers onderling. 'Skeleton' is echt in zijn geheel een kleine aanslag op het muzikaal bewustzijn. Abe Vigoda -genoemd naar een Amerikaanse acteur-huldigt een aanpak die wel rechtlijnig en zelfbewust, maar niet meteen subtiel is.
Qua doorleefde chaos en geagiteerde stemmetjes doet Abe Vigoda soms aan Animal Collective denken. Maar de pop/punk-drive op 'Skeleton' verschilt dan weer helemaal van de freakfolk-aanpak van die laatste. Het is muziek die de indruk geeft niet te 'kloppen', scheve muziek die voor schele hoofdpijn kan zorgen, ingeval een slechte voorbereiding. De invloed van andere werelddelen op nieuwe Westerse muziek is een trend die we eerder bij Vampire Weekend en Yeasayer hoorden. Wat Abe Vigoda teweegbrengt met dergelijke invloeden is niettemin uniek: de harmonie is voor hoekigheid ingeruild en de desoriënterende stem van de zanger breekt met elke exotische zoetgevooisdheid.
Het stoofpotje met eigenaardigheden smaakt eerst vooral naar interessante nieuwigheid, maar verbergt daaronder een geëngageerde band die via onbewandelde paden met een eigen geluid op de proppen komt. Dat de nummers onderling inwisselbaar lijken, is een nadeel van deze vernieuwingsdrang. Het claustrofobische gevoel bij de uitbundige combinatie van extreme ingrediënten is waarschijnlijk een bedoeld effect.

Liefhebbers van Gang Gang Dance, Animal Collective en Yeasayer zullen de uptempo waanzin van Abe Vigoda mogelijks verslinden, maar niemand die van deze moeilijk verteerbare kost geproefd heeft, zal de smaak licht vergeten, in positieve of negatieve zin.

Meer over Abe Vigoda


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.