Een fikse titel voor een fiks project, deze van Abydos. Man achter deze schijf is Andy Kuntz die niet alleen een gevierde musicalster is in Duitsland maar ook de frontman bij Vanden Plas, een progressieve metalgroep die al zo'n twintig jaar bezig is en enkele zeer sterke schijven op hun conto hebben staan. Abydos heeft duidelijk een progressief metaltintje, maar dit is een heuse rockopera, eentje die qua kippenvelmomenten dicht aanleunt bij het legendarische 'The Wall' van Pink Floyd.
Een zware bewering, maar al wie de wondere wereld van Abydos binnenstapt zal het daarmee eens moeten zijn. De band koppelt schijnbaar moeiteloos muzikaal vernuft aan mooie liedjes en wisselt met graagte af tussen zalvend en slaand om een heel scala aan emoties de vrije loop te kunnen laten. Zo opent 'You Broke the Sun' nog vrij ingetogen, met een bedroefd klinkende Kuntz, terwijl 'Silence' meteen het gaspedaal wat sterker intrapt om met 'Coppermoon' één van de hardste tracks tot wasdom te laten komen. Dat is meteen ook een van de minste nummers op de plaat omdat het te weinig ruimte laat voor nuance. Iets wat op de rest van de plaat veel beter lukt. Hoewel de nummers een duidelijke kop en staart hebben, lopen ze bijna naadloos in elkaar over, waardoor een mens het meeste uit deze schijf haalt door die in één ruk te beluisteren. Boven de gitaren en drums zitten verschillende laagjes geluidjes en keyboards verstopt die telkens nieuwe inzichten geven in de muziek. Kuntz' stem is wat aan de nasale kant, maar dat stoort nergens. Hij zingt overigens vrijwel accentloos in het Engels, wat voor en Duitser een hele prestatie is. Het enige minpunt aan Abydos is dat het soms een beetje té wordt: een beetje té bombastisch, een beetje te vol van emotie. Die overdaad hoort allicht bij een musical, maar bij een eerder rock- of metalgericht album is dat wat moeilijk te verteren. Maar het is een minpunt waar ieder normaal mens zich makkelijk kan overheen zetten.
Zolang de rockopera's het niveau halen van Abydos of het Genius-project van Daniele Liverani is er geen reden om hier met een wijde boog omheen te lopen. In tegendeel zelfs, in beide is er een weelde aan mooie nummers en momenten te ontdekken en zeker bij Abydos zal het emotionele aspect niemand onbewogen laten. Dat er een groep uiterst getalenteerde artiesten achter zit is dan ook mooi meegenomen; de ontdekkingsreis van Abydos is een hartverwarmende plaat.

Meer over Abydos


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.